Hlavní obsah

Pilulka se na pražské burze stěhuje do nového indexu

Foto: Burza cenných papírů Praha

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražské burze dochází s pondělním obchodováním k několika změnám. Tou hlavní je vyřazení společnosti Pilulka z hlavního burzovního indexu PX. Další novinkou je zahájení výpočtu nového indexu s názvem PX-START.

Článek

Od pondělí 18. prosince dochází na domácí burze v Praze k několika úpravám. Titul lékárenské Pilulky, který se obchoduje na trhu START určeném pro menší a střední podniky, už nebude součástí hlavního burzovního indexu PX. Ten tak bude v současné době zahrnovat devět titulů místo dosavadních 10.

Důvodem vyřazení je podle mluvčího pražské burzy Jiřího Kovaříka vznik nového indexu s názvem PX-START, který se bude skládat ze všech veřejně obchodovaných akcií na trhu START. Právě do nově vzniklého indexu je Pilulka přeřazena.

„Jde primárně o záměr držet emise z trhu START v indexu tohoto trhu a emise z hlavních trhů pak v indexech PX a PX-TR (index zohledňující také dividendy, pozn. red.),“ vysvětluje Kovařík pro SZ Byznys. Na trhu START, nejmladším trhu domácí burzy, se v současné době obchoduje se 14 tituly.

Trh je takzvaně „neregulovaný“. To znamená, že na něm oproti hlavním regulovaným trhům Prime a Standard platí mírnější pravidla a požadavky pro společnosti, které chtějí vydávat akcie nebo s nimi obchodovat.

Společnosti na neregulovaném trhu tak nemusí například zveřejňovat stejné informace o své činnosti, finanční situaci, rizicích nebo strategii jako společnosti na regulovaném trhu. Tím chce burza přilákat podniky, pro které je umístnění akcií na velký trh příliš drahé.

Společnosti na trhu START ovšem musí prezentovat své hospodářské výsledky a novinky dvakrát ročně během takzvaných Start Days, kde se setkávají s investory.

Z hlediska tržní kapitalizace v něm mají největší zastoupení průmyslový podnik Gevorkyan a výrobce středně velkých bezpilotních letadel Primoco UAV. Tržní hodnota obou společností v současné době převyšuje čtyři miliardy korun. Logicky tak budou mít v nově počítaném indexu PX-START největší váhu, a to 20 procent.

Obě firmy by se brzy měly přesunout na hlavní trh pražské burzy Prime, kde jsou obchodovány například akcie ČEZ nebo Komerční banky. „Jedna z nich dokonce už v následujících dnech,“ upozornil mluvčí burzy Kovařík.

Mělo by jít pravděpodobně o firmu Gevorkyan, která tento záměr oznámila začátkem září.

Reklama

Související témata:

Doporučované