Hlavní obsah

Vláda si hraje s ČEZ. Přiživuje tím růst jeho akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Akcie ČEZ od začátku roku posilují. Ilustrační foto.

Reklama

Nejobchodovanější titul na pražské burze zahájil rok svižným tempem. Akcie energetického podniku ČEZ vyrostly o 30 procent. Objemy obchodů v posledních dnech navíc výrazně překonávají průměr.

Článek

Takový růst se jen tak nevidí. Od začátku roku akcie energetického gigantu ČEZ prudce posilují, když se v pátek odpoledne titul na pražské burze obchodoval těsně pod tisícovkou za kus. V úterý cena dosáhla až na 1047 Kč za kus, což bylo nejvýše od poloviny loňského srpna.

Příčinou tak silného růstu tentokrát není zdražení cen elektřiny na burzách, ale spekulace kolem rozdělení skupiny ČEZ a stoprocentního ovládnutí výrobní části státem. „Raketový růst pohání palivo možné restrukturalizace firmy, která stále častěji rezonuje v éteru,“ komentoval posílení akcií analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Nejvýznamnějším akcionářem společnosti ČEZ je stát s podílem na základním kapitálu kolem 70 procent, zbytek balíku akcií pak drží minoritní akcionáři.

Právě mezi nimi a státem to v posledních měsících vře. Ministerstvo spravedlnosti přepracovává návrh novely zákona, která by umožnila státu prosadit rozdělení ČEZ. Ve středu tuto informaci uvedl deník Právo s odkazem na své důvěryhodné zdroje. Novela je předmětem kritiky právníků i minoritních akcionářů ČEZ a její původní podoba nebyla doporučena ani Legislativní radou vlády, jak informoval SZ Byznys.

Podle původního návrhu by ke schválení rozdělení akciové společnosti strategického zájmu postačilo 85 procent akcionářů přítomných na valné hromadě, které se účastní alespoň dvě třetiny akcionářů – nyní platí hranice 90 procent akcionářů, která je však obtížně splnitelná.

„S novým pravidlem by stát rozdělení ČEZ snadno prosadil, na valných hromadách před covidovou pandemií běžně bývalo přítomno kolem 80 procent akcionářů, od covidu je účast nižší,“ komentoval původní podobu pro SZ Byznys minoritní podílník ČEZ Michal Šnobr.

Sázky na výkup

„Vládní představitelé si na letošní rok vytyčili za cíl zajištění státní energetické bezpečnosti. V tomto ohledu hraje stěžejní roli restrukturalizace ČEZ, ve kterém se stát snaží získat větší kontrolu, zejména co se týče výrobní části. Akcie ČEZ si od začátku roku připsaly téměř 30 procent,“ uvedl akciový analytik Cuong Manh Le z Patria Finance.

Za tímto nárůstem dle jeho názoru stojí zejména sázky na výkup akcií minoritních akcionářů ze strany státu při ceně zahrnující prémii k tržnímu kurzu akcií. „Dalším podpůrným faktorem by mohla být stabilizace cen na trhu s elektřinou, což by mohlo směřovat k dřívějšímu ukončení vládních opatření v podobě cenových stropů a mimořádné daně již po roce 2023,“ odhaduje analytik.

Minoritní akcionář energetické firmy a jeden z nejbohatších lidí v zemi Pavel Tykač však podle rozhovoru v E15 nevěří, že ČEZ bude nakonec zestátněn. Nepředpokládá, že vláda je připravena zaplatit sumu, která ze znaleckého posudku vyjde.

Premiér Petr Fiala (ODS) při čtvrteční návštěvě Ministerstva financí zopakoval, že vláda chce posílit kontrolu státu nad energetickou infrastrukturou. Rozhodnutí o způsobu, jakým toho dosáhne, pak premiér očekává do konce tohoto roku. Vyjádření je v souladu s předchozími výroky vládních představitelů. Spekulace na odkup celé či části společnosti ze strany státu je jedním z důvodů růstu akcií v posledních týdnech.

„V případě férového zacházení s minoritami, jak ujišťoval premiér Fiala, by vláda musela ostatním akcionářům nabídnout výraznou prémii za plné ovládnutí celé firmy nebo její výrobní části. Je ale otázkou, pro co se nakonec vláda rozhodne,“ uvádí akciový analytik České spořitelny Petr Bártek. V potaz podle něj musí vláda brát nejen stránku energetiky, ale i ekonomiky.

Nadprůměrné objemy

„ČEZ je zdaleka nejdůležitější titul obchodovaný na burze, skoro 14 procent jeho akcií je v držení desítek tisíc drobných investorů, kteří je často vnímají jako svoje ‚penzijní připojištění‘. Zařídit nutné investice do nových elektráren je přitom možné i úplně jinak než zvyšováním vládního podílu v ČEZ. Odkup minorit či rozdělení firmy tak nejsou zdaleka jisté a z toho i plyne nynější vysoká kolísavost a vysoké objemy obchodování s tímto titulem,“ vysvětluje Bártek.

Jen dvakrát v posledním roce se objem obchodování s akciemi ČEZ přehoupl přes miliardu korun. Během čtvrteční obchodní seance činil objem zobchodovaných akcií přes 950 milionů Kč, čímž se miliardové hranici přiblížil. V pátek činil objem zobchodovaných akcií 647,6 miliardy Kč.

„Investorská aktivita se dále vystupňovala, když již v předchozích dvou seancích likvidita vystoupala na nadprůměrných více než 700 milionů Kč. Pro porovnání, loni byl průměrný denní objem obchodů na akciích ČEZ zhruba třetinový. Největší objem ve výši 1,14 miliardy Kč akcie ČEZ v roce 2022 zaznamenaly 27. června. Tehdy v daný den akcie propadly o více než desetinu, když reagovaly negativně na tehdejší prvotní úvahy o sektorové dani,“ komentuje zvýšenou aktivitu Jiří Zendulka z portálu Kurzy.cz.

Reklama

Doporučované