Hlavní obsah

Akcie ČEZ jsou jen pro otrlé. Ruce pryč od nich, radí investor

Foto: ČEZ, Shutterstock.com

S investorem Danielem Gladišem si v podcastu Ve vatě povídáme o dividendových akciích. Jsou ČEZ a banky terno?

Reklama

Článek

Dividendy z ČEZ se proti loňsku skoro zdvojnásobí. I když je podíl na zisku svůdný, půda kolem polostátního gigantu je teď podle investora Daniela Gladiše příliš horká. Stát je v ČEZ ještě nepředvídatelnější než dřív, říká.

Skupina ČEZ letos odvede státu celkem přes 100 miliard korun. Kromě daní a mimořádných odvodů totiž vyplatí také více než 50 miliard korun jako dividendu ze zisku loňského roku. I dividenda pro soukromé akcionáře bude letos rekordní.

Zatímco loni dostali od polostátního energetického gigantu jako podíl ze zisku 48 korun za každou akcii, letos by to podle očekávání analytiků mohlo být přes 80 korun.

„Průměrný odhad analytiků je 81 korun 60 haléřů za akcii. Myslím, že tak nějak to bude. Zisk ČEZ za loňský rok bude vysoký. Je na rozhodnutí státu, kolik se rozhodne akcionářům vyplatit. Ale dividenda by mohla být téměř dvojnásobná než o rok dříve,“ odhaduje Daniel Gladiš z fondu Vltava Fund SICAV v podcastu Ve vatě.

Přendáváte peníze z kapsy do kapsy

Investor by si však neměl akcie vybírat jen podle výše podílu na zisku, upozorňuje Gladiš.

„Dividenda je přendávání peněz z jedné kapsy do druhé. A na té cestě se ještě část ukrojí srážkovou daní. Dividenda by neměla být jediný a rozhodující argument pro investici.“

Dividendám navzdory, akcie ČEZ nemá investiční expert podcastu Ve vatě v portfoliu od 90. let. „Já bych do toho neinvestoval. Absolutně nejsem schopen odhadnout, jakou má firma hodnotu. Nedá se říct, jak se bude vyvíjet ziskovost, dividenda, vlastnictví, zadluženost. Je to akcie pro otrlé. Hlavní akcionář (stát, pozn. red.) mi připadá velice nepředvídatelný. Nejen, že se to nezměnilo, ale je to ještě horší než dříve,“ má za to Gladiš.

Kolem vývoje v ČEZ je aktuálně řada neznámých. „Nevím, co chce stát udělat, ale vydává různé signály. Každá z těch myšlenek má kurzotvorný charakter. Jestli se vykoupí minority, jestli tam bude speciální daň a jak dlouho, jestli se bude stavět nová jaderka, zda ji bude stavět ČEZ, nebo stát, jestli budou regulované ceny energií, jak se do toho promítnou změny energetické politiky EU,“ vypočítává investor potenciální problémy.

Kdyby do bank nevrtal stát…

Navíc dividenda energetické společnosti má podle odhadů v dalších letech klesat. „Pro příští roky jsou odhady 70, 55 a 48 korun s tím, jak se postupně bude ziskovost ČEZ vracet k normálu, tak i dividenda bude trochu klesat,“ tvrdí Gladiš.

Dividendové tituly bere část investorů jako ochranu proti recesi. Tak však podle Gladiše nefungují, právě v recesi totiž řada společností dividendy stopne nebo sníží.

„Před krizí v roce 2008 některé banky vyplácely velké dividendy do poslední hodiny a recesi nepřežily. Lehman Brothers, Bernstein, Corus. Naopak BNP Paribas i Société Générale musely dividendu hodně osekat,“ připomíná investor.

Loni vyplácely banky obchodované na Pražské burze štědré dividendy, třebaže se jejich akciím nedařilo. Například Komerční banka vyplácela 43,80 korun za akcii. „Kdyby do toho nevrtal stát, bylo by to tak dál. U daní z mimořádného zisku člověk nikdy neví, čeho se může zítra dočkat. Bankovnictví si ale určitě povede lépe než před dvěma lety, vyšší úrokové sazby jim přináší vyšší zisky,“ říká Gladiš.

Poslechněte si předchozí epizodu podcastu

Dobře si povede třeba sektor těžby a komodit, i tam lze tedy čekat tučné dividendy. V jiných sektorech ale podle Gladiše půjdou firmy s výplatou dividend spíše dolů, jak v Evropě, tak v Americe. Zisky jim letos spíše poklesnou, klesají už toto čtvrtletí.

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované