Hlavní obsah

Kvůli mrazům bude Česko žádat o mimořádnou pomoc z EU pro ovocnáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká republika bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc pro české ovocnáře. Půjde o balík pomoci pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Česko vypracuje podkladový materiál pro to, abychom mohli o mimořádné pomoci pro české ovocnáře na úrovni Evropské unie jednat,“ řekl dnes ministr zemědělství Marek Výborný před začátkem jednání unijních ministrů zemědělství v Lucemburku.

Ministr se prý také už dnes ráno mezi čtyřma očima setkal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským.

+9

Letošní jarní mrazy podle Výborného způsobily, že v Čechách nebude žádná sklizeň ovoce. Finanční škody pro dotyčné podnikatele v Čechách se vyšplhaly na miliardu korun, pro pěstitele vína napříč Českem pak na dvě miliardy. „Nejsou to drobné jarní mrazy, kde by se škody pohybovaly kolem deseti až 20 procent,“ podotkl Výborný.

Před letošními výjimečně silnými mrazy nebylo podle pěstitelů možné úrodu ochránit ani ohněm a dýmem. Nebývalé škody utrpěly i velké firmy, které se snaží své podnikání chránit diverzifikací. „(Velké firmy) mají část sadů v nížině 150 metrů nad mořem, část jich mají třeba na Jičínsku a jinde, kde je nadmořská výška o několik stovek metrů výš. A stejně to nepomohlo… Prostě v okamžiku, kdy přijde mráz, který má šest až sedm stupňů a bohužel trvá celou noc, tak tam bohužel zpravidla nezachráníte vůbec nic,“ řekl Výborný minulý týden Českému rozhlasu.

Ministerstvo již avizovalo, že spustí program pomoci v objemu 70 až 100 milionů korun. Jak velká by mohla být eventuální finanční pomoc z fondů EU, zatím není jasné.

Škody ohlásily i sousední země, například v Německu bylo zasaženo hlavně Sasko a Braniborsko. Zemědělci v Sasku podle veřejnoprávní televize MDR hovoří až o naprostém zničení úrody peckovin, jako jsou švestky či třešně. Na Slovensku se škody podle odhadů tamní ovocnářské unie týkají zhruba 30 procent úrody.

Reklama

Doporučované