Hlavní obsah

Sedm možných scénářů války a jejich dopad na trhy

Foto: Profimedia.cz

Budoucnost ukrajinských občanů je nejistá.

Reklama

Výzkumné centrum společnosti Amundi nastínilo několik scénářů vývoje konfliktu na Ukrajině a jaký by měly vliv na ekonomiku a trhy.

Článek

Uplynulo osm dní od prvního vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny. Ruský pokrok od té doby zpomalil, ale konec konfliktu je stále v nedohlednu. Vincent Mortier, šéf investičního oddělení ve společnosti Amundi, zanalyzoval důsledky možných scénářů, které by měly dopad jak na ekonomiku, tak na finanční trhy.

Podle Mortiera je zásadní, jak dlouho bude konflikt trvat. Buď uvidíme výsledek války v horizontu několika týdnů až měsíců, nebo situace vyústí v dlouhodobý konflikt.

1. Rychlý konec konfliktu:

a) Putin najde přijatelné východisko z krize

Naplnění takového scénáře vyžaduje buď úspěšné vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem a/nebo zadržení sankcí západními mocnostmi. Podobný postup se v současnosti zdá nereálný, stále ale není možné i tuto eventualitu vyloučit.

Pokud by mělo dojít k mírovému řešení, budou centrální banky schopné vrátit se ke své původní rétorice. V Evropě se ale zpomalí ekonomický růst a hrozilo by riziko recese, zapříčiněné především chybami Evropské centrální banky v oblasti úroků a nákupu aktiv. Zároveň by stoupla poptávka po komoditách z USA, Latinské Ameriky a Číny.

Finanční trhy by upřednostňovaly akcie z oblasti obrany, kybernetické obrany a potenciálně IT. Cena energií by ale zůstala vysoká, řešení tohoto problému by bylo záležitostí několika nadcházejících let.

b) Ukrajina padne, Rusko zvítězí

V případě, že se Putinovi podaří Ukrajinu dobýt a sesadí ukrajinského prezidenta Zelenského, nečeká Evropu nic dobrého. Ukrajina tím otevře dveře Rusku pro další postup do Evropy, především pak do Baltských států a Polska. Taková akce by představovala další bezpečnostní rizika.

Zároveň je podle Vincenta Mortiera z Amundi velice pravděpodobné, že by buď na Ukrajině nebo v Rusku vypukla občanská válka. Stalo by se tak v reakci na nesouhlas ať už Rusů nebo Ukrajinců se současným režimem. Občanská válka by přinesla mnoho mrtvých, Rusko by zároveň dále testovalo trpělivost Severoatlantické aliance a velice pravděpodobně by překročilo pomyslnou červenou čáru.

Do konfliktu by se pak mohla přidat i Čína, která by chtěla ukázat své postavení v tomto novém světovém uspořádání.

Finanční trhy by proto hledaly ty nejbezpečnější investice a zbavovaly by se likvidních aktiv, hlavně půjček a kapitálu. V důsledku pokračujícího evropského konfliktu by oslabilo euro, trhy by byly stále nestabilní a cena energií by zůstávala vysoká.

c) Obležení Kyjeva a vysoký počet obětí jako v Čečensku

Pokud by se Rusko rozhodlo pro masakr v hlavním městě, který by vedl k velkému počtu lidských obětí, lze očekávat přímé válečné zapojení Západu. To by ale nemělo být doprovázeno jadernou eskalací.

V takovém případě akciové trhy s největší pravděpodobností nad nevyzpytatelností budoucího dění kapitulují a nastane panický prodej akcií.

d) Rusko prohraje a režim ohrozí sílící opozice

Jestli se Putinovi nepodaří Ukrajinu získat pod svou kontrolu, bude v Rusku následovat silná autoritářská represe, tvrdí Vincent Mortier z Amundi. Bude se tak dít hlavně z obavy o domácí povstání, kterému se bude Putin snažit zabránit a udržet tak moc ve svých rukou.

Kromě mocenských problémů bude Rusko čelit také silné hospodářské a finanční krizi, která by měla mít ale jen omezený globální přesah. To vše za předpokladu, že se stane Rusko novým „západním satelitem."

Takzvaný rozfragmentovaný, neboli roztříštěný svět, může nahrávat především americkým a asijským aktivům. Mohlo by se tak stát i v případě těch evropských, ale to pouze v případě, že nedojde v Evropě k hluboké recesi.

e) Jaderná hrozba povede k podpoře Západu ze strany Číny

Pokud Západ implementuje nové sankce ve snaze řešit konflikt civilizovanou formou a Čína ho v tom podpoří, mohlo by to donutit Rusko zastavit válečné akce. Přestože by ruský politický systém přetrval, ekonomika by zamrzla.

Jestli se tak stane, ustanou pravděpodobně dodávky komodit, což způsobí narušení a zadržení obchodu. Výzva to bude i pro růst globální ekonomiky, který může zpomalit nebo se úplně zastavit. Rusko se dostane do systémové finančního a ekonomického úpadku, čehož důsledkem by mohla být nová uprchlická krize v Evropě. Evropa bude muset také adaptovat novou vojenskou doktrínu.

Bude přetrvávat tlak na trh s energií a finanční trhy se kvůli systémové nestabilitě a nevyzpytatelnosti ruských trhů ocitnou v zatím neprozkoumaných vodách. Investoři budou hledat kvalitní, ověřené investiční prostředky, které jim zajistí bezpečí v jejich portfoliích. A nový úspěch by mohla zaznamenat i alternativní platidla jako kryptoměny, které by těžily z odpojení některých bank od systému SWIFT.

2. Konec konfliktu přijde v rozmezí měsíců či let

a) Dlouhodobý konflikt s nízkou intenzitou

V takovém případě ustrnou vojenské operace na mrtvém bodě a ruský útok se bude protahovat na měsíce. Hlavním důsledkem bude s každým dnem se zvyšující počet civilních a vojenských obětí.

Lze se domnívat, že v Rusku bude růst nespokojenost veřejnosti, vzhledem k nákladnosti dlouhotrvající vojenské operace. Růst budou také sankce vůči Rusku, což opět přidá na občanské nespokojenosti. Přestože pravděpodobně nedojde k dalšímu ozbrojenému konfliktu, připojí se severské země k NATO. A Evropu by mohla čekat stagflace (stagnace ekonomiky a vysoká inflace).

Finanční trhy budou v první řadě bojovat s mezinárodní stagflací. Reálné úrokové sazby zůstanou v záporných hodnotách, a investoři by se tak měli zaměřit na akcie a půjčky, především se ale budou snažit zhodnotit svá aktiva, pravděpodobně na rozvíjejících se trzích. Populární budou bezpečná a především likvidní aktiva jako hotovost a drahé kovy.

b) Přijde na nejhorší

Intenzita války neustane ani po dlouhých měsících. Pak je na místě se začít obávat jaderného konfliktu. V takovém případě je již těžké odhadovat, co se bude dít. Můžeme čekat globální stagflaci a pád finančního systému, který zůstane zcela nevyzpytatelný.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované