Hlavní obsah

Ropa zdražuje, cena Brentu překročila 89 dolarů za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SINCHAI_B, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obavy z narušení dodávek ropy na trh v důsledku eskalace konfliktu na Blízkém východě a pokračujících ukrajinských útoků na energetickou infrastrukturu v Rusku vyhnaly cenu ropy na nejvyšší úroveň od října loňského roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ceny ropy stále pokračují v růstu, severomořská ropa Brent v úterý poprvé od října 2023 překročila 89 dolarů za barel.

Ropa Brent se podle údajů agentury Bloomberg vyšplhala až na 89,08 dolaru za barel, později však o část zisků přišla. Krátce po 14:00 našeho času vykazovala nárůst o zhruba 1,3 procenta a pohybovala se v blízkosti 88,5 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala zhruba 1,4 procenta a nacházela se mírně pod 85 dolary za barel.

Terčem ukrajinského dronového útoku se v úterý stala ropná rafinerie v ruském městě Nižněkamsk. Podle agentury Reuters z analýzy snímků útoku vyplývá, že byla zasažena jednotka sloužící k primární rafinaci, která se na celkové produkční kapacitě závodu podílí zhruba polovinou.

Dalším důvodem, proč černé zlato podražuje, je i pondělní izraelský útok na íránský konzulát v syrské metropoli Damašku. Íránský prezident Ebráhím Raísí to značil za porušení mezinárodního práva, které nezůstane bez odezvy. Teherán už v pondělí připsal incident Izraeli, který jako obvykle akci nekomentoval.

Izrael nyní vede v Pásmu Gazy válku s palestinským hnutím Hamás podporovaným Íránem. Analytik Tamas Varga ze společnosti PVM uvedl, že přímé zapojení Íránu by mohlo vyvolat „konflikt v celém regionu s možným dopadem na dodávky ropy“.

Obchodníci rovněž čekají na středeční zasedání skupiny OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem. Předpokládá se, že skupina zachová do konce června v platnosti dobrovolné omezení produkce o 2,2 milionu barelů denně.

Reklama

Doporučované