Hlavní obsah

Rusové přeruší Nord Stream, cena plynu se blíží k rekordu ze začátku války

Foto: Shutterstock.com/Letopisec

Ilustrační foto.

Reklama

Cena plynu na burze v Rotterdamu vyskočila o více než 15 procent, to vše kvůli nejistotě kvůli dodávkám plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

Článek

Plyn pro evropský trh po pátečním rekordním závěru na začátku týdne znovu posiluje. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku ráno vzrostla o více než 15 procent na bezmála 276 eur (zhruba 6 800 Kč) za megawatthodinu.

Na trhu se nový nárůst cen plynu vysvětluje opětovným přerušením dodávek ruského plynu do Evropy prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1.

V pátek cena plynu vzrostla o 6,8 procenta a zakončila obchodování na 257,40 eura (zhruba 6 340 Kč) za megawatthodinu. Pouze v období bezprostředně po vypuknutí války na Ukrajině byla cena zemního plynu obchodovaného v Evropě krátce vyšší, když na začátku března dosáhla vrcholu nad 300 eur.

Rusko v pátek oznámilo, že na konci srpna na tři dny přeruší dodávky plynu Nord Streamem 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je pro dodávky ruského plynu do Evropské unie hlavní trasou.

Dodavatel, ruský státní podnik Gazprom, oznámil, že plyn od 31. srpna do 2. září nepoteče kvůli údržbovým pracím. I po jejich skončení má baltským plynovodem proudit denně jen 33 milionů metrů krychlových, což odpovídá 20 procentům kapacity, tedy množství, na které Rusko dodávky zredukovalo už před několika týdny.

Gazprom si hraje s cenou

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom minulý týden zveřejnil na svém telegramovém kanále zprávu, v níž shrnuje výsledky produkce a dodávek plynu za poslední půlrok. Na konci zprávy i odhaduje cenu plynu v nadcházející topné sezóně, která by se podle nich měla bezmála zdvojnásobit.

„Je třeba poznamenat, že ceny plynu na evropských spotových burzách překonaly hranici 2 500 dolarů. Podle konzervativních odhadů, pokud bude tento trend pokračovat, přesáhnou ceny v zimě 4 000 dolarů za tisíc kubických metrů,“ píše Gazprom.

„Tento typ vyjádření jasně ukazuje, že cílem Gazpromu není dodat evropským odběratelům nasmlouvaný plyn, ale využít svou manipulační sílu k udržení či dalšímu zhoršení již tak nepříjemné situace na evropském trhu s energiemi,“ okomentoval vyjádření ruského plynárenského monopolu konzultant poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek.

Foto: Gas Infrastructure Europe, Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Mapa plynovodů v Evropě.

Reklama

Doporučované