Hlavní obsah

Pozor na zlatou horečku. Vydělat na ní chtějí i nekalí prodejci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zlato dále zdražuje a posouvá svá historická cenová maxima. Odborníci však varují, že investovat do zlata v období, kdy je jeho cena nejvyšší, nemusí být nejlepší nápad. Navíc varují před takzvanými „šmejdy“ na trhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cena zlata dál láme rekordy, poprvé v historii překonala hranici 2300 dolarů, tedy téměř 54 tisíc korun za troyskou unci (31,1 gramu). K jejímu růstu přispívají především vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Jen za měsíc březen zlato podražilo o devět procent, čímž zaznamenalo nejvýraznější měsíční nárůst od července 2020. Vykázalo rovněž druhý čtvrtletní růst za sebou a jedna unce (31,1 g) se již několik měsíců drží bezpečně nad hranicí dvou tisíc dolarů.

Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože snižují jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy nebo akcie. Vyhlídky na pokles úroků v USA navíc podkopávají kurz dolaru, což snižuje cenu zlata z pohledu držitelů jiných měn.

V loňském roce nákupy zlata za koruny přinesly zhodnocení o 10,4 procenta, vyplývá z údajů firmy Golden Gate, která se specializuje na prodej cenných kovů.

„Fyzické zlato není spekulace, je to především pojistka a dlouhodobý ochránce kupní síly peněz. Pokud lidé do zlata investují dlouhodobě a s dostatečným časovým horizontem, pomůže jim velmi dobře ochránit úspory, a ještě je zhodnotit,“ říká Pavel Řihák, manažer zákaznické péče z Golden Gate.

„Lidé, kteří před pěti lety investovali do fyzického zlata, získali do konce loňského roku výnos 33 procent. Šestiletá investice pak znamenala zhodnocení dokonce o 56,5 procenta a desetiletá o dvě třetiny,“ dodává Řihák.

Podle Řiháka Češi v roce 2019 investovali do zlatých slitků u Golden Gate 825 milionů korun. V případě jejich prodeje na konci loňského roku by si tak odnesli téměř 1,1 miliardy.

Role centrálních bank

Kromě vyhlídek na nižší úrokové sazby pomáhá ceně zlata také silná poptávka ze strany centrálních bank i soukromého sektoru. Mezi největší nákupčí tohoto cenného kovu patří Rusko, Indie nebo Turecko, přední příčku pak zaujímá Čína.

„Masivní čínské nákupy zlata v posledních dvou letech zásadně změnily trh se zlatem. Kromě toho, když se koncem roku 2021 začal v Číně hroutit realitní sektor, upřela se pozornost soukromých investorů právě na žlutý kov,“ poukázal Roman Pilíšek, spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy a obchodník s drahým kovem.

Čisté dovozy zlata soukromého sektoru v Číně dosáhly podle Pilíška v roce 2023 celkových 1411 tun a jen v lednu letošního roku vysokých 228 tun.

Zlato jako investiční aktivum je mezi Čechy velmi populární a investice do tohoto cenného kovu je v poslední době často skloňovaným tématem. Vysoká poptávka však kromě seriózních prodejců láká i ty nepoctivé, kteří podle odborníků využívají vysokých cen a lidem prodávají i méně kvalitní zlato. Běžný člověk by měl proto být s jeho nákupy na pozoru.

Je třeba si uvědomit, že intenzivnější marketingové nabídky na investice do zlata obecně častěji narůstají právě v době, kdy je jeho cena nejvyšší.

„U zlata většina investorů hledá nějaký bezpečný přístav, respektive něco, co nemusí mít velké výnosy, ale pomůže zachovat hodnotu jejich majetku. Nikdo neví, kam se bude cena zlata hýbat, ale pokud se do něj rozhodnu investovat, tak bych si měla dát pozor na několik věcí,“ říká pro SZ Byznys Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky (AKAT).

Pozor na ceny

V této souvislosti Brodani upozorňuje především na takzvané „šmejdy“ neboli nekalé prodejce, kteří se snaží lidem tento cenný kov vnutit. „Zlato je v této situaci v podstatě nevinně. Šmejdi se zaměřují na neregulovanou a nedohlíženou část investic a právě prodej investičního zlata je jedním z neregulovaných sektorů,“ připomíná.

Pokud tedy nákup zlata zvažujete, měli byste podle Brodani investovat jenom u velmi důvěryhodných institucí s dobrou dlouholetou reputací. „Kupovat zlato na základě reklamy na sociálních sítích nebo ve stánku před koncertem asi nebude nejlepší způsob, jak uchovat hodnotu svého majetku,“ říká.

Dalším podstatným faktorem je také samotná kontrola ceny zlata na světových burzách, a tím předejít nabídce výrazně odchylující se od těchto cen - ať už směrem nahoru nebo dolů.

„Jako drobný investor nikdy nedosáhnu na cenu, která se na světových burzách obchoduje, ale velký nesoulad mezi cenou na světových burzách a cenou, za kterou mi je zlato prodáváno, může být indikátorem neseriózního obchodníka nebo nekvalitního zlata,“ vysvětluje Brodani.

Podle výkonné ředitelky AKAT je také neméně důležitým krokem kontrolovat, za jakou cenu je zlato posléze odkupováno. „Hodnota mé investice do zlata není to, co jsem za to zaplatil, ale to, za kolik v daný okamžik ode mě někdo to mé zlato koupí. Takže u běžných prodejů v momentu nákupu můžu ztrácet i desítky procent hodnoty původní investice,“ upozorňuje Brodani a dodává: „Pokud zlato koupit chci, ale nevím jak, mohu využít i nabídku fondů,“ radí.

Raději pravidelně

Podle tržního analytika Jiřího Tylečka z brokerské společnosti XTB by nikdo neměl kupovat zlato pouze v době, kdy jsou ceny na vrcholu. Nejlepší obranou je podle něj investovat dlouhodobě, pravidelně odkládat peníze a investovat do různých aktiv, ať už jde o zlato, akcie nebo jiné. Tímto způsobem se investor vyhne nakupování za nejvyšší ceny, ale dlouhodobě investuje za ceny průměrné, upozornil analytik.

„Reagovat na vlny trhu impulsivně nemá smysl. Zlato může být stále relativně levné v porovnání s jinými aktivy, jako jsou akcie, a i když se zdá, že je na svých vrcholech, stále není tak předražené. Pokud se například podíváme na očištěné ceny o inflaci, stále není zlato na svém vrcholu. Ten se nachází někde mezi 2400 a 2500 dolary za unci,“ vysvětluje pro SZ Byznys.

Také Tyleček zdůrazňuje, že při výběru investic je nutné zvolit si spolehlivého a časem prověřeného partnera. „Vždycky je to ale zodpovědnost investora, aby si pečlivě vybral svého prodejce a chránil tak své investice,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované