Hlavní obsah

Bitcoin „dospívá“. Méně se s ním spekuluje, více se drží jako jistota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock/CKA, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Objem obchodů s populární kryptoměnou bitcoin se v srpnu dostal na nejnižší úroveň za posledních téměř pět let. Investoři totiž stále vyčkávají na vhodné příležitosti, které jim umožní vrátit se na trh.

Článek

Celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl na začátku tohoto měsíce na nejnižší úroveň od roku 2018 a z těchto pozic se mu nedaří příliš zotavit. S odkazem na analýzu kryptoměnových burz společnosti CryptoQuant o tom informoval zpravodajský server CNBC.

K 26. srpnu objem obchodů na všech burzách činil 129 307 bitcoinů, uvádí CryptoQuant. O dva týdny dříve se propadl na 112 317 bitcoinů, což byla nejnižší úroveň od 10. listopadu 2018. Z březnového maxima, které činilo 3,5 milionu bitcoinů, se tak objem propadl o zhruba 94 procent.

Odborník na kryptoměny Jakub Jedlinský ze společnosti Altlift nicméně upozorňuje, že objemy obchodů s největší kryptoměnou klesají dlouhodobě, což není nutné vnímat jako špatnou zprávu.

Bitcoin dospěl

„Data o držení bitcoinů ukazují, že jich je stále více drženo dlouhodobě, čímž plní funkci uchovatele hodnoty. Naopak relativně klesá využívání této kryptoměny pro krátkodobé spekulace, což svědčí o jejím dospívání,“ říká pro SZ Byznys.

Cena bitcoinu od začátku letošního roku roste. Podle serveru investing.com se jeho hodnota zvýšila o 65 procent na cenu 27 370 dolarů, tedy bezmála na 606 tisíc korun. Čerstvou vzpruhou pro bitcoin je i verdikt soudu ve Spojených státech ze začátku tohoto týdne.

Ten rozhodl, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) neměla zamítat žádost společnosti Grayscale o povolení vytvořit bitcoinový burzovně obchodovaný fond (ETF). To je produkt, který by umožnil investorům obchodovat s cenou bitcoinu na burze, aniž by museli samotné bitcoiny vlastnit.

Komise žádost firmy Grayscale zamítla loni v červnu. Argumentovala tím, že návrh nesplňoval její požadavky pro ochranu investorů a na boj proti podvodům. Stejným způsobem zdůvodnila také zamítnutí desítek dalších žádostí o povolení pro bitcoinové ETF.

Okurková sezona

Podle agentury Reuters se čerstvým rozhodnutím soudu otevírá cesta pro vznik prvního bitcoinového fondu tohoto typu. Bitcoin se po této příznivé zprávě vydal směrem vzhůru. Nic to však nemění na tom, že pro obchodníky s kryptoměnami jsou obecně letní měsíce považovány za „okurkovou sezonu.“

Poslední dobou tomu přidávají rovněž zásahy amerických regulátorů proti kryptoměnám v kombinaci s nedávnou dočasnou krizí menších a středních bank v USA. Právě tento mix způsobil, že mnoho obchodníků opustilo trh z obavy a nejistoty o budoucím vývoji. Ti mezitím vyčkávají a hledají důvody, proč se na trh vrátit.

„V květnu profesionální obchodníci opouštějí trhy a vracejí se až po prázdninách. Drobní investoři pak více riskují a obchodují menší kryptoměny, jejichž ceny více kolísají a nabízí při vyšším riziku vyšší možnost zhodnocení,“ vysvětluje Jedlinský. Ty se podle něj často obchodují mimo burzy, například na decentralizovaných směnárnách.

„Obecně pozorujeme relativní odklon od centralizovaných burz. I to je spíše dobrá zpráva, neboť je vidět, že se investoři poučili z krachů burz, kde nejviditelnější byl podvod na burze FTX,“ tvrdí Jedlinský.

Trh se navíc snaží najít svou roli v současném prostředí vysokých úrokových sazeb. Kryptoměnovým trhům současně nepomáhá ani to, že po kolapsu regionálních amerických bank již tvůrci trhu, tedy jednotlivci, instituce nebo firmy, jenž aktivně působí na trhu, nemohou obchodovat tak efektivně jako dříve, popsala CNBC.

ETF na obzoru

Navzdory poklesu objemu obchodů na kryptoměnových burzách je důležité si uvědomit, že i malé objemy mohou stále vést k výrazným cenovým výkyvům kvůli snížené likviditě, tedy nedostatku kupujících a prodávajících na trhu. Když je likvidita nízká, trh je náchylnější k nerovnováhám mezi nabídkou a poptávkou, což může způsobit větší výkyvy cen.

Expert Jedlinský, který o kryptoměnách učí na Vysoké ekonomické škole v Praze, považuje za možná nejdůležitější faktor útlumu objemů vyčkávání, jak dopadne povolovací proces u žádostí o vytvoření zmíněných bitcoinových ETF fondů v USA.

„V červnu podalo několik z největších světových správců majetku žádost o zapsání takového ETF a čeká se, zda a kdy je americký regulátor SEC zamítne nebo schválí,“ říká Jedlinský. Mezi žadatele patří například i největší světový správce aktiv BlackRock obhospodařující více než deset bilionů dolarů. Institucionální investoři, kam BlackRock patří, v současné době kryptoměny nakupovat nemohou.

V případě Grayscale musí americký regulátor v pátek vydat nové rozhodnutí. Pokud podle Jedlinského neuvede jiné důvody pro zamítnutí nebo odložení řešení, pak spotové ETF bude muset schválit.

„Na tento moment investoři zřejmě čekají. V případě schválení očekávám zvýšenou intenzitu obchodování,“ dodává odborník na kryptoměny.

Reklama

Doporučované