Hlavní obsah

Koruně rostou svaly a čeští turisté se mohou radovat. Kde si dopřejí nejvíce?

Česká měna posiluje. Některé cílové destinace se tak stávají pro Čechy levnějšími. Ilustrační foto.

Reklama

Koruna je poslední měsíce pevná jako skála. Radost z toho mohou mít Češi chystající se vyrazit na zahraniční dovolenou i dovozci zboží. Přinášíme přehled zemí, kam je z hlediska kurzu a kupní síly koruny nyní výhodné vycestovat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česká měna se již několik dní obchoduje v blízkosti psychologické bariéry 24 Kč/EUR a ukazuje, že se začátkem nového roku naladila na pozitivní vlnu. Jedním z důvodů je podle odborníků i teplé počasí, které v posledních dnech tlačí dolů ceny energií a výrazně snižuje pravděpodobnost dalšího vyhrocení energetické krize a přidává „kladné body“ české ekonomice i její měně.

„Aktuální posilování koruny je v souladu s chováním dalších měn z regionu střední Evropy. Kromě koruny totiž posiluje i polský zlotý a maďarský forint. Přičítáme to všeobecnému zlepšení sentimentu investorů vůči Evropě, mimo jiné díky nižším cenám plynu,“ vysvětluje důvody Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury.

„Větrné počasí zvyšuje množství energie vyrobené evropskými větrnými elektrárnami, což v kombinaci s teplejší zimou a vysokou naplněností zásobníků plynu snižuje riziko jeho nedostatku. To by mělo přispět k mírnějšímu zpomalení ekonomiky a nižší inflaci,“ odhaduje.

Nižší riziko a lepší ekonomické vyhlídky v Evropě jsou podle Kudly pro korunu dobrým signálem, i když ve srovnání s ostatními měnami v regionu je poměrně drahá. Zároveň podle něj nelze očekávat, že by byla koruna v příštích dnech výrazně silnější než právě nyní. Zejména proto, že kromě poklesu cen plynu může být silnější koruna argumentem pro rychlejší snižování úrokových sazeb ČNB.

„Příznivější globální prostředí, především pak teplejší počasí a slabší dolar, v kombinaci s čitelnější ČNB, která jasně deklarovala závazek korunu bránit, jsou v tuto chvíli hlavním důvodem překvapivých zisků české měny,“ uvedli analytici ČSOB.

„Zejména v první polovině roku však globální nálada na trzích může zaznamenat značné obraty. Velkou část zimy máme ještě před sebou a dnešní teplé počasí se může rychle měnit. Navíc dnes trhy spíše podceňují ochotu jak Fedu, tak i ECB jít se sazbami v první polovině roku vzhůru. Více jestřábí politika hlavních centrálních bank pak také může bránit dalším ziskům české měny,“ vysvětlují.

Analytici ČSOB dodávají, že na druhou stranu koruně hraje do karet časem „otestovaný“ závazek ČNB bránit českou měnu proti „nadměrným“ ztrátám v okolí 24,70 Kč/EUR. Přítomnost tohoto závazku bude podle nich i nadále otupovat jakékoliv pokusy o výraznější ztráty, a může tak korunu držet po většinu prvního pololetí v relativně dobré náladě. Tedy i bez toho, že by ČNB musela koruny nakupovat za své devizové rezervy, a tím ji posilovat. Už jen oznámení, že k tomu banka kdykoli přistoupí, stačí, aby domácí měna držela svou pozici.

A silná koruna hraje do karet nejen turistům, ale i dovozcům různého zboží. Energetické produkty, kam patří například ropa či zemní plyn, se obchodují v dolarech, proti kterému koruna již několik měsíců také zpevňuje, což snižuje dováženou inflaci. Ještě na konci září stál jeden dolar téměř 26 korun, dnes je to přibližně 22,30 koruny.

Výhodnější Turecko

Pevný kurz domácí měny je dobrou zprávou pro Čechy, kteří míří na dovolenou za hranice. Levnější nákupy je čekají v mnoha zemích platících eurem.

Matematika dovolených je totiž jednoduchá – čím je koruna silnější, tím méně peněz při dovolené zmizí z účtu vedeného v národní měně, a čím je koruna slabší, tím dovolená naopak reálně zdražuje. V některých lokalitách si tak Češi mohou dopřát více, než by si užili za stejnou částku v České republice, jinde zase budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Pokud se tedy chystáte v rámci blížících se jarních prázdnin vyrazit na zahraniční dovolenou, bude vás určitě zajímat, jak draze nebo naopak levně bude v cílové destinaci. Jedna změna se pak týká Chorvatska, zvlášť oblíbené cílové destinaci pro cestující Čechy. Země se stala součástí schengenského prostoru a vyměnila svou dosavadní měnu kunu za euro. Právě zde podle médií kvůli přechodu na evropskou měnu řada zboží zdražila.

Redakce SZ Byznys v této souvislosti přináší přehled zemí, kam je z hlediska kurzu a kupní síly koruny nyní výhodné vycestovat. Tedy zda si za určitou sumu v korunách, kterou si proměníte na místní měnu, v místě dovolené nakoupíte více, nebo méně než v Česku.

„Z hlediska kurzu si mohou Češi aktuálně více dopřát například ve Velké Británii, Maďarsku, a především v Turecku. Domácí měna meziročně posílila k libře o 7,25 procenta a k forintu o 11 procent. Nejvíce se jí dařilo vůči turecké liře, posílila k ní o plnou čtvrtinu. Lira je dlouhodobě pod tlakem a patří k nejrychleji slábnoucím měnám na světě,“ hodnotí výkony měn analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

„S aktuálním posílením koruny k hladině 24 Kč/EUR se pojí možnost nakoupit euro na zimní dovolenou takzvaně ve slevě. Vyloučit samozřejmě zcela nelze, že se koruna během ledna podívá ještě hlouběji pod hladinu 24 Kč/EUR. Zde je však nutné připomenout, že aktuálně je koruna vůči euru nejsilnější od roku 2011 a pokud nepočítáme specifický rok 2008, tak se nachází téměř na historických maximech,“ říká analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Na druhé straně s nákupem eur na léto by se Novák neukvapoval. Upozorňuje, že zatímco korunové spořicí účty nabízejí úročení řádově mezi čtyřmi až šesti procenty za rok, tak na eurových spořících účtech je úročení téměř nulové.

„I pokud by koruna v nadcházejícím půlroce vůči euru oslabila zhruba o dvě až tři procenta, tak by toto oslabení bylo víceméně kompenzováno právě vyšší úrokovou sazbou. Výraznější oslabení koruny nad 25 Kč/EUR navíc zatím není s ohledem na devizové intervence ČNB pravděpodobné,“ doplňuje v závěru analytik.

Reklama

Doporučované