Hlavní obsah

Euro nahradilo kuny. Chorvaté sčítají, kolik si obchodníci přirazili

Foto: Profimedia.cz

Jednotná evropská měna v Chorvatsku nahradí takzvanou kunu. S tou je nyní možné platit do 14. ledna.

Reklama

Chorvati se zlobí na obchodníky, že mnozí využili zavedení eura v zemi k zaokrouhlení cen směrem nahoru. Kabinet v Záhřebu slíbil, že pošle víc kontrol. A zřídí digitální platformu pro sledování cen.

Článek

S příchodem nového roku se Chorvatsko stalo součástí schengenského prostoru a vyměnilo svou dosavadní měnu za euro. Jen několik dní poté už sílí rozhořčené hlasy občanů, kteří si stěžují na náhlé zvýšení cen.

„Zjistili jsme, že někteří zjevně využili přechod na euro k neodůvodněnému navýšení cen. Děkuji těm, kteří to neudělali,“ pronesl na čtvrtečním zasedání vlády chorvatský premiér Andrej Plenković. „Varovali jsme před minimálním zdražováním, ale to, čeho jsme svědky, je v některých případech čirá ziskuchtivost.“

Sdružení na ochranu spotřebitelů pro web Balkan Insight uvedlo, že chorvatští kupující hlásí znatelné zvýšení cen zejména u kávy a pečiva. A řemeslníci požadují vyšší honoráře u některých služeb.

Jak napsal chorvatský server Index.hr, státní inspekce zaznamenala více než 1700 porušení zákona spjatých se zavedením nové měny.

„Při přijímání eura by mělo být snahou, aby jediné, co se změní, byla pouze měna jako taková a aby celý proces neměl pokud možno žádný vliv na cenovou hladinu,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček. „Praxe nám ovšem ukazuje, že malý vliv na cenovou hladinu tento proces mít může. Důvodem je ovšem to, že lidé ještě nejsou zvyklí na nové ceny v nové měně, čehož pak zneužívají někteří obchodníci právě tím, že ceny zaokrouhlují směrem nahoru i v případech, kdy by to dělat nemuseli,“ dodal.

Co s kunami, které máte doma?

Kunami mohou lidé v Chorvatsku platit ještě první dva týdny letošního roku, pak s nimi již v obchodech neuspějí. Není však třeba panikařit, až do konce tohoto roku si je můžete v chorvatských bankách vyměnit. Pokud výměnu nestihnete letos, u Chorvatské národní banky je lhůta delší.

Chorvatská vláda se tomu, aby přijetí eura znamenalo zdražování, snažila zabránit již předem.

Od 5. září 2022 proto platila povinnost, aby obchodníci uváděli dvoje ceny – v kunách i v eurech. Mají tak činit až do konce roku 2023, a Chorvati si tak budou moci sami porovnat, jak se ceny měnily i ve měně, na kterou byli dosud zvyklí.

Vláda proti obchodníkům, kteří přechod na euro zneužívají, již vytáhla do boje. Slíbila, že zintenzivní kontroly, které provádí Státní inspekce i daňové a celní správy. Zároveň znovu požádala obchodníky, aby ceny výrobků a služeb vrátili na úroveň z 31. prosince.

Ministerstvo hospodářství pak dostalo na starosti přípravu a spuštění digitální platformy pro sledování cen.

Již v úterý chorvatský ministr hospodářství Davod Filipović také informoval, že na stole jsou při výběru ochranných opatření „všechny možnosti – od černých listin až po zmrazení cen u široké škály produktů“.

Nepřítel inflace

Situace se zdražováním v Chorvatsku ovšem není černobílá. 

Země totiž bojuje také s vysokou inflací, která se na ceně zboží projevuje už déle. „Poslední známá data o inflaci v Chorvatsku jsou za listopad, kdy podle Eurostatu byla ve výši 13 %, což je méně než třeba v České republice, kde euro nepřijímáme,“ přiblížil tamní situaci ekonom Křeček.

„Nelze tak jednoznačně říct, jak velký vliv mělo přijetí eura na zdražování, protože ve chvíli, kdy bylo přijímáno, byla vysoká inflace v podstatě ve všech evropských zemích. Jednotlivé vlivy lze od sebe oddělit těžko,“ dodal odborník.

Cenová hladina by se podle něj tak v zemi zvyšovala i v momentě, kdy by se stále platilo kunami.

Přesto však Křeček potenciální zvýšení cen připisuje také zavedení eura, které Chorvati přijali, aby zatraktivnili svoji zemi pro větší množství zahraničních turistů. Očekávaná vyšší poptávka totiž chorvatským hoteliérům, restauratérům i dalším byznysmenům umožní, aby zvýšili své ceny. Chorvatská cenová hladina by se tak nakonec mohla přiblížit k řecké či italské.

Do Chorvatska bez hraničních kontrol

Desítkám tisíc Čechů, kteří se letos vydají do Chorvatska, se zjednodušilo cestování přes hranice. S prvním dnem nového roku Chorvatsko vstoupilo do schengenského prostoru a zároveň přijalo jednotnou evropskou měnu.

„Dovolená v Chorvatsku se určitě prodraží, kvůli inflaci by to ovšem nastalo i bez přijetí eura,“ vysvětlil český ekonom. „V Chorvatsku bude v příští sezoně určitě dráž, než jak jsme byli zvyklí. Je tu ovšem i jedna dobrá zpráva – koruna je v poslední době vůči euru velmi silná a chorvatská kuna je pevně navázána na euro.“

Nyní, když se v Chorvatsku již platí eurem, tak silná koruna umožní Čechům cestovat trochu levněji. „V celkových nákladech je pak dovolená ale stejně vyjde dráž, protože vyšší ceny jsou zkrátka dominantním faktorem a ani kurz to nezvrátí,“ dodal nicméně Křeček.

Změny v praxi

O tom, jak situace v Chorvatsku momentálně vypadá, pro Seznam Zprávy promluvila také dvacetiletá Maria Šitinová, která žije v chorvatském městě Opatija. Zvyšování cen v zemi zaznamenala, sama však netuší, jestli je to kvůli přechodu na euro, nebo kvůli inflaci. Ceny v poslední době rostly významně, a to zejména v případě plynu.

„Ceny ale zvýšily i některé supermarkety, což samozřejmě není dobře, protože finanční situace je tu špatná. A myslím si, že mnoho lidí to neustojí. Dneska mě ale příjemně překvapilo, když jsem si všimla, že třeba ceny parkovného šly u nás ve městě trochu dolů,“ vyprávěla mladá Chorvatka.

Šťastný podcast a konec chorvatských kun

Jaké to bylo, když ještě vůbec neexistovalo euro? Nejen o tom si povídala sestava našeho Šťastného podcastu:

Osobně Maria hotovostí téměř neplatí a používá spíše kartu, na které se všechny peníze začátkem nového roku automaticky změnily na eura. Aktuální nastavení, kdy se v zemi dá platit oběma měnami, však popisuje jako poměrně matoucí. „Člověk stále může platit v kunách, ale zpátky dostává eura, takže si v hlavě musí vše rychle přepočítat,“ vysvětlila.

Na účtenkách jsou prý ceny i nadále uváděny jak v kunách, tak i v eurech, která jsou však nově – na rozdíl od let předešlých – psána větším písmem. Stejným způsobem jsou pak nyní uváděny i ceny v supermarketech. Například v televizních reklamách už je ovšem uváděno pouze euro.

Co se týče Mariina názoru na změnu, kterou si její země nyní prochází, příliš ji prý neřeší. „Jsem sice trochu smutná, protože mám pocit, že kuna pro nás měla trochu sentimentální hodnotu, to je ale asi vše. Doufám jen, že ceny nepůjdou ještě víc nahoru, protože platy se nezvedají a hrozí, že lidé nebudou mít z čeho žít,“ podělila se o svou obavu studentka.

Reklama

Doporučované