Hlavní obsah

Na cestě do Chorvatska odpadly hraniční kontroly, stačí platit eurem

Foto: Profimedia.cz

Chorvatská policistka otevírá závoru posledním cestujícím, kteří v noci na neděli prošli hraniční kontrolou na přechodu Bregana se Slovinskem.

Reklama

S prvním dnem nového roku Chorvatsko vstoupilo do schengenského prostoru a zároveň přijalo jednotnou evropskou měnu.

Článek

Desítkám tisíc Čechů, kteří se letos vydají do Chorvatska, se zjednodušilo cestování přes hranice. Tato členská země Evropské unie totiž od 1. ledna vstoupila do schengenského prostoru pro volný pohyb. Na hranicích s Maďarskem a Slovinskem tak odpadly hraniční kontroly.

Současně Češi ušetří na výměně peněz. Chorvatsko od neděle současně přešlo na euro, které nahradilo národní měnu - kunu. Při cestě k chorvatskému pobřeží Jaderského moře přes Rakousko a Slovinsko si tak lidé vystačí jenom s evropskými mincemi a bankovkami.

„Je to konečné potvrzení naší evropské identity, za kterou generace Chorvatů bojovaly a nakonec zvítězily,“ prohlásil chorvatský ministr vnitra Davor Božinović na slavnostním ukončení kontrol na frekventovaném přechodu Bregana v noci na neděli.

Letištní kontroly dokladů při cestování mezi zeměmi Schengenu a Chorvatskem potrvají až do 26. března, to se však tuzemských turistů příliš netýká.

Zatímco Česko se 30 let po vzniku samostatné republiky stále drží své národní měny, Chorvaté, kteří v 90. letech válčili proti zbytku bývalé Jugoslávie o své území, se bez politických tahanic vzdali svého platidla ve prospěch eura.

„V těchto turbulentních časech nám euro poskytne dodatečnou stabilitu a umožní chorvatské ekonomice růst a rozvíjet se na pevných, zdravých a stabilnějších základech,“ uvedl ministr financí Marko Primorac, když po půlnoci před novináři symbolicky vybral eurobankovky z bankomatu v centru Záhřebu.

„Není to kouzelná hůlka, která vyřeší naše mnohé problémy, ale je to něco, co nám v budoucnu pomůže být bohatší zemí a mít větší růst v životech občanů,“ doplnil ministra guvernér chorvatské centrální banky Boris Vujčić.

Směnný kurz je pevný: Jedno euro směňuje za 7,5345 kuny. Do 14. ledna platí přechodné období, během kterého lze stále platit v obou měnách.

Zavedení eura by mělo prospět hlavně chorvatskému cestovnímu ruchu. Podle statistik zemi navštívilo během prvních jedenácti měsíců roku 2002 kolem 16 milionů zahraničních rekreantů. V rekordním roce 2019, tedy posledním roce před vypuknutím koronavirové pandemie, to bylo 17,3 milionu.

Reklama

Doporučované