Hlavní obsah

Největší kryptoměnová burza v USA zmrazila Rusům tisíce účtů

Foto: Shutterstock.com

Coinbase zablokovala účty tisícům Rusů. Ilustrační obrázek.

Reklama

Největší burza ve Spojených státech pro obchodování s kryptoměnami v pondělí oznámila, že zablokovala více než 25 tisíc účtů spojených s ruskými entitami nebo jednotlivci. Tato opatření jsou v rámci protiruských sankcí.

Článek

Společnost Coinbase již podniká kroky proti ruským kryptoměnovým uživatelům a zatím zablokovala více než 25 tisíc účtů. Tento krok přišel poté, co v posledních týdnech narůstala přesvědčení, že by kryptoměny mohly být používány k obcházení sankcí uvalených na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu.

Zablokované účty představují podle údajů z roku 2021 asi 0,22 procenta z celkových 11,4 milionů uživatelů Coinbase, kteří provádějí transakce každý měsíc.

Společnost dle vyjádření podnikla kroky proti účtům, u kterých je přesvědčena, že se zapojují do nezákonné činnosti a pokouší se obcházet uvalené sankce. „Mnohé z nich jsme identifikovali prostřednictvím našeho vlastního proaktivního vyšetřování,“ uvedl na blogu společnosti její právní ředitel Paul Grewal.

„Jakmile jsme tyto adresy a účty identifikovali, sdíleli jsme je s vládou, abychom dále podpořili prosazování sankcí,“ dodal Grewal.

Uvedl také, že Coinbase plně podporuje mezinárodní ekonomické sankce uvalené na Rusko po jeho invazi na Ukrajinu. Ty zahrnují opatření zaměřená na konkrétní státem podporované podniky a banky, stejně jako na skupinu jednotlivců, mezi něž patří nejbohatší oligarchové v zemi i samotný prezident Vladimir Putin.

Největší kryptoměnová burza v USA tedy podnikla kroky, čímž reagovala na některé americké zákonodárce, kteří zdůrazňovali, že by někteří sankcionovaní Rusové mohli používat kryptoměnové platformy k obcházení ekonomických sankcí.

Národní bezpečnostní rada Bílého domu a americké ministerstvo financí se tak v těchto obavách obrátily na největší kryptoměnové platformy s požadavky, aby podnikly preventivní kroky, uvedla minulý týden agentura Bloomberg.

Skupina čtyř demokratů v senátu Spojených států, včetně Elizabeth Warrenové z Massachusetts, zároveň minulý týden ve středu zaslala dopis ministryni financí Janet Yellenové s dotazy, jaké konkrétní kroky její resort podnikne k omezení kryptoměn jako potenciálního nástroje k obcházení sankcí.

Někteří obyčejní Rusové používají kryptoměny jako záchranné lano poté, co se jejich domácí měna zhroutila.
Brian Armstrong, ředitel Coinbase

Kryptoměnové burzy obecně souhlasily s dodržováním příkazů k sankcím, ale zároveň odmítly plošné blokování ruských účtů jen na základě národnosti. Proti plošnému zákazu se vymezil i generální ředitel Coinbase Brian Armstrong. Argumentoval tím, že kryptoměny mohou být pro Rusy nástrojem pro uchování hodnoty peněz, neboť hodnota rublu v reakci na sankce prudce klesá.

„Někteří obyčejní Rusové používají kryptoměny jako záchranné lano poté, co se jejich domácí měna zhroutila,“ napsal minulý týden na Twitteru Armstrong.

„Mnoho z nich je pravděpodobně proti tomu, co Putin dělá, plošný zákaz by jim ještě více ublížil. Pokud se však americká vláda rozhodne uvalit plošný zákaz, budeme se samozřejmě těmito nařízeními řídit,“ dodal Armstrong.

Blokování nedává smysl?

Poněkud pesimistický pohled má na kryptoměnové sankce Čchang-pcheng Čao, zakladatel a generální ředitel kryptoměnové burzy Binance.

Podle něj jsou kryptoměny pro Rusko příliš malé, čímž naráží na nízké rozšíření kryptoměn mezi tamními obyvateli a s tím spojenou nedostatečnou ochotou jimi platit v běžném platebním styku.

„V celosvětové populaci přišlo do kontaktu s kryptoměnami přibližně tři procenta populace a většina z ní má v digitálních měnách uloženo v průměru pouze deset procent majetku. V současné době je tak v kryptoměnách uloženo asi 0,3 procenta celosvětového bohatství, a to platí samozřejmě i pro Rusko,“ uvedl podle agentury Bloomberg Čao.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované