Hlavní obsah

Strach z nového guvernéra. Koruna rychle oslabuje

Foto: VojtechVlk, Shutterstock.com

Koruna od pátku výrazně oslabila. Ilustrační foto.

Reklama

Jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB odstartovalo oslabování koruny. Investoři tím reagovali na avizovaný nový kurz ČNB pod jeho vedením. Koruna ztrácela už v pátek, kdy Seznam Zprávy napsaly, že se Michl guvernérem stane.

Článek

Jakmile se objevily záběry z Hradu z dnešního jmenování nového guvernéra ČNB, na kterých stál vedle dosavadního guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka i člen bankovní rady ČNB Aleš Michl, měli investoři jasno – a začali se zbavovat koruny.

Česká měna během pár minut oslabila k euru o více než 35 haléřů k úrovni 25,40 koruny za euro. Před oficiálním jmenováním se koruna obchodovala lehce pod úrovní 25 korun.

Česká měna si obavy z nástupu Aleše Michla ke kormidlu v ČNB vybrala už v pátek, kdy SZ Byznys uvedl, že se novým guvernérem stane právě on. Zatímco ještě ve čtvrtek koruna posilovala, k čemuž jí pomohlo zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, v pátek bylo všechno jinak.

Koruna výrazně oslabila, čímž se dostala na nejnižší úroveň od poloviny března. Ještě dopoledne se její kurz vůči euru pohyboval kolem úrovně 24,41 Kč za euro, ve večerních hodinách už byl nad hranicí 25 korun. Česká měna tak oslabila o více než 50 haléřů a vymazala velkou část zisků, které jí přihrálo zvyšování úrokových sazeb.

Foto: Patria Finance, Seznam Zprávy

Koruna oslabila.

To mimo jiné znamená, že se Česku prodraží například dovoz energií, které obchodníci nakupují v dolarech či eurech. Ale také se kvůli tomu prodraží dovolené v zahraničí.

Michl je totiž proti zvyšování úrokových sazeb, což potvrdil zatím na každém měnověpolitickém zasedání centrální banky, kdy pravidelně hlasoval pro zachování úroků na stávajících úrovních. A stejný kurz ohlásil také po svém jmenování na Hradě, kdy avizoval stabilitu úrokových sazeb – tedy jejich nezvyšování.

„Investoři už v pátek reagovali výprodeji koruny na signály o tom, že novým guvernérem ČNB by se podle zákulisních zpráv měl stát 1. července nynější člen její bankovní rady Aleš Michl. Pro korunu by z toho plynulo, že by se o něco snížil tlak na její dlouhodobé posilování,“ uvedla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Kam půjde koruna

„Nový guvernér zastává holubičí křídlo, takže není zastáncem rychlého zvyšování sazeb. Tento názor je však v bankovní radě stále v menšině, a tak se můžeme na červnovém zasedání dočkat dalšího utažení měnových podmínek. Guvernér má dva hlasy pouze v případě rovnosti hlasů, k čemuž obvykle nedochází,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin.

„Bude velmi záležet na zasedání ČNB 22. června. Pokud centrální bankéři zvednou sazby, pak koruna nejspíš opět posílí hlouběji pod 24,50 Kč za euro. V případě, že sazba zůstane nezměněna a z doprovodného komentáře bude jasné, že další centrální bankéři začali sdílet názor nového guvernéra, pak by to pro korunu znamenalo nejspíš další oslabení nad 25 korunovou hladinu,“ dodává Volf.

„Michlova aura přináší více nejistot. Zaprvé jde o samotný přístup k měnové politice a dosažení inflačního cíle. Zatímco těsně před příchodem koronavirové pandemie hlasoval Aleš Michl pro zvýšení úrokových sazeb a odvolával se na potřebu ‚pracovat a spořit‘ v přehřívající ekonomice, nynější dvouciferná inflace jej nechává chladným a raději by se ji snažil krotit přes ‚inflační očekávání‘. Co to však znamená, trhy nevědí,“ říká pro SZ Byznys Ondřej Hartman, investor z portálu FXstreet.cz.

Proto podle něj také obchodníci reagovali výprodejem koruny, která ztratila od zveřejnění informace v pátek odpoledne 55 haléřů. „Přitom by koruna mohla posilovat díky většímu než očekávanému zvýšení sazeb na 5,75 procenta a také díky silným březnovým datům z průmyslu,“ dodává Hartman.

„Další neznámou je přístup Aleše Michla ke správě devizových rezerv, u kterých zastává neortodoxní přístup zaměřený především na jejich ziskovost. Z tohoto pohledu se nabízí například prodej záporně úročených krátkodobých dluhopisů v eurech a zvýšení zlatých rezerv,“ tvrdí Hartman.

Některé jiné alternativní investice by podle Hartmana mohly znamenat vyšší rozkolísanost koruny i v koruně denominovaných aktiv na finančních trzích.

„Z fundamentálního hlediska by koruna měla být stále velice atraktivní měnou. Zaprvé vynáší o 6,25 procenta více než euro a dále jsou zde známky rozjezdu automobilového průmyslu, který by mohl v druhém pololetí zvyšovat v ekonomice tolik potřebnou nabídku a vylepšovat českou obchodní bilanci,“ uzavírá investor.

Reklama

Doporučované