Hlavní obsah

Pomoc Ukrajině i její armádě si půjde odečíst z daní. Jak na to?

Foto: Seznam Zprávy

Vláda 9. března schválila daňové úlevy pro ty, kdo pomáhají Ukrajině. Ilustrační foto.

Reklama

Nově si bude možné od daní odečíst i dary Ukrajincům, a to jak tamní veřejné správě, firmám i lidem. Kromě charity, vzdělávání, zdravotnické či humanitární účely může jít i o prostředky na vojenskou obranu.

Článek

Dárci, kteří finančně nebo materiálně pomáhají na Ukrajině, budou mít daňové úlevy. Vláda to schválila minulou středu. Zákon, který by měl ve Sněmovně teprve projít – ovšem dle návrhu vlády už v prvním čtení, se bude vztahovat na dary poskytnuté ještě před tím, než vznikl.

Dary bude možné uplatnit jako položku snižující základ daně (tzv. odpočet). V případě věcných (nepeněžních) darů je navíc možné zvolit alternativní řešení a dar uplatnit jako výdaj vynaložený na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a nikoli jako odpočet. U věcných darů je důležité správně zvolit režim DPH.

Odpovědi na praktické otázky připravili daňová poradkyně společnosti Kodap Hana Hejzlarová a Zenon Folwarczny, vedoucí daňového oddělení společnosti BDO Česká republika.

Kdo si může díky daru snížit daně?

Nově si budou moct dary odečíst i Ukrajinci, kteří u nás pracují. Musí ale prokázat, že úhrn příjmů z Česka tvoří minimálně 90 % celkových zdanitelných příjmů (mimo příjmů podléhajících srážkové dani).

Kdy musel být dar poskytnut, aby ho bylo možné daňově uplatnit?

Podmínkou pro uplatnění daru nebo bezúplatného plnění je, aby byl poskytnut v kalendářním roce 2022. Ačkoli tedy bude pravděpodobně novela přijata v průběhu roku 2022, bude se podle navrhovaného znění vztahovat na dary poskytnuté kdykoli v roce 2022, to znamená i od začátku roku 2022.

Kdo může být příjemcem daru?

Dar musí být poskytnut určitému příjemci a zároveň na některý z vymezených dobročinných účelů. Od základu daně lze například odečíst dar poskytnutý právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona. Dále je možné odečíst dary poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území jiného členského státu Evropské unie (EU) nebo státu tvořícího Evropský hospodářský prostor (EHP), nejen Česka, pokud příjemce bezúplatného plnění a účel bezúplatného plnění splňují podmínky stanovené zákonem o daních z příjmů.

Nově bude možné od základu daně nově odečíst i hodnotu daru, který byl poskytnut přímo státu Ukrajina, ukrajinskému územně-správnímu celku nebo fyzické či právnické osobě s bydlištěm či sídlem na Ukrajině.

Jaký musí být účel daru?

V současné době je možné poskytnout daňově odčitatelné dary na účely charitativní, humanitární, zdravotní, vzdělávací apod.

Nově je možné zohlednit i dary poskytnuté na podporu obranného úsilí státu Ukrajina. Prakticky se bude jednat například o zbraně, munici a další vojenský materiál.

Kolik si můžu odečíst?

Aktuálně platí, že u fyzických osob může dar činit maximálně 15 % základu daně při celkové hodnotě všech darů alespoň 1000 Kč, u právnických osob potom maximálně 10 % základu daně při minimální hodnotě daru 2000 Kč.

Nová pravidla říkají, že dárce – fyzická osoba si může odečíst až 30 % základu daně za rok 2022. Dárci – právnické osoby pak až 30 % základu daně ve zdaňovacích obdobích, která skončila od 1. 3. 2022 do 28. 2. 2023.

Jak je to s DPH?

Z pohledu DPH je nutné rozlišovat statut příjemce pomoci. V případě, že byl věcný dar dodán humanitární nebo dobročinné organizaci, která ho odešle nebo přepraví do třetí země, je jeho poskytnutí osvobozeno od daně s nárokem na odpočet daně. Plátce by měl k dispozici důkaz, například potvrzení od humanitární nebo dobročinné organizace o přepravě do třetí země.

Pokud bude dar předán jiným osobám než humanitární nebo dobročinné organizaci a plátce uplatnil nárok na odpočet DPH při jeho pořízení, je plátce povinen uplatnit daň na výstupu jako u klasického dodání zboží.

Reklama

Doporučované