Hlavní obsah

Drahá ropa žene cenu paliv vzhůru. S naftou zdražuje i benzin

Foto: Getty Images

Čerpací stanice zvedají nejen cenu nafty, ale i benzinu.

Reklama

Čeští řidiči si připlatí za naftu, ale také za benzin. Za růstem cen pohonných hmot stojí především zdražování ropy, které ale může trvat až do září.

Článek

Cena pohonných hmot se na totemech tuzemských čerpacích stanic tento týden vyšvihla nahoru. Naftu zdražilo očekávané navrácení původní výše spotřební daně, spolu s ní ale roste i cena benzinu. Natural 95 od pondělí podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje, průměrně zdražil o 0,76 Kč za litr.

Přesto je cena pohonných hmot nižší než loni. Ve stejném období minulý rok řidiči zaplatili za litr benzinu o 10 Kč více než nyní.

Do ceny benzinu se nyní propisuje především drahá ropa. „Zatímco na začátku července byla ropa 75 dolarů za barel, tak dnes se pohybuje kolem 85–86 dolarů za barel,“ říká mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula.

Ještě před rokem se však ropa Brent obchodovala za 101 dolarů za barel. Letošního maxima dosáhla velkoobchodní cena v lednu, kdy se obchodovala za 88 dolarů za barel. Ve středu uzavřela na 83 dolarech za barel.

Vysoký nárůst je podle Louly způsoben snížením těžby v Saúdské Arábii. „Jako vůdčí člen OPEC snížili svou produkci o milion barelů ropy denně, což je poměrně významný pokles produkce,“ popisuje.

Očekává se, že nižší produkce přetrvá i do září. „Na to reagují i burzy. Zvyšují se proto ceny motorové nafty i benzinu,“ vysvětluje Loula. Na růst cen má však podle něj vliv také to, že v létě je hlavní motoristická sezona a poptávka po pohonných hmotách se zvyšuje.

Do hry vstupuje také posilování cizích měn a oslabení koruny. „Ropa se kotuje v dolarech za barel, ale do ekonomik vstupuje v korunách,“ říká Loula. Dodává, že ekonomika je také jedním z faktorů, které na cenu pohonných hmot působí. Pokles HDP z 80 procent ovlivňuje spotřebu nafty a ze 40 procent spotřebu benzinu.

Nafta od začátku srpna podle dat CCS průměrně zdražila téměř o korunu. Z úterních 33,95 Kč se ve středu zvedla na 34,95 Kč za litr. Od pondělí do středy pak cena stoupla průměrně o 1,71 Kč za litr.

Reklama

Doporučované