Hlavní obsah

Michl z ČNB: Centrální banka by měla více investovat do akcií a zlata

Foto: ČNB

Michl by v portfoliu ČNB zvýšil podíl akcií a zlata.

Reklama

Aleš Michl z České národní banky má vizi, jak by měla centrální banka využívat výnos z devizových rezerv, aby Česká republika přečkala případnou finanční krizi. Velkou výhodou ČNB je podle něj nekonečný investiční horizont.

Článek

Člen bankovní rady České národní banky Aleš Michl si s příchodem do rady ČNB podle jeho slov dal za cíl nejen hlasovat o nastavení úrokových sazeb, ale také by rád prosadil lepší využití devizových rezerv. Hovořil o tom na investičním fóru, které ve středu pořádal Investiční web.

Michl, který je členem bankovní rady ČNB od prosince roku 2018, by totiž rád viděl lepší využití devizových rezerv. „Centrální banka má asi 135 miliard eur devizových rezerv, jako celek je ale ČNB v kumulativní ztrátě. Moje logika je, proč to neotočit, proč nám naše rezervy nevydělají na naše pasiva,“ řekl Michl, který by chtěl přivést centrální banku do zisku.

Pokud je totiž centrální banka v zisku, může podle zákona vytvořit rezervní fond a část zisku investovat. Michlova vize je použít výnos z devizových rezerv, nikoliv přímo devizové rezervy, a v příštích několika letech vytvořit zisk pro přečkání případné finanční krize. S jeho vizí však úplně nesouhlasí ostatní členové bankovní rady.

„Možná tento proces bude trvat trochu delší dobu, na druhou stranu, zákon to zkrátka umožňuje, tak proč to neudělat,“ tvrdí Michl.

Pomocí diskuze a jakousi evolucí, nikoliv revolucí, by podle něj šlo tento přístup změnit. „Mým cílem je podívat se na naše aktiva, která za posledních 15 let vydělávají v průměru asi 2,7 procenta. Rád bych vydělával více na našich aktivech, která by pokryla pasiva a výsledek by se otočil do zisku“, říká člen rady ČNB.

Větší nákupy akcií

Centrální banka by podle obecných principů měla být konzervativní, zejména v současné době, kdy valuace akcií jsou přemrštěné a někteří ekonomové, analytici či makléři hovoří o možném „výplachu“. Měla by tuzemská centrální banka tedy investovat do akcií ve větší míře než doposud?

Podle Aleše Michla je největší výhodou centrální banky její nekonečný investiční horizont, tedy možnost investovat bez nutnosti čekat zisk v předem daném termínu, čehož by měla využít. „Netuším, co bude v příštím roce a dalších letech, ČNB by však měla využít nekonečný investiční horizont, kterým disponuje na rozdíl od běžného investora,“ tvrdí Michl.

Podíl akciových investic v portfoliu ČNB je podle Michla aktuálně kolem 13,5 procenta. Tento podíl by však měla budovat a navyšovat postupným přikupováním, a to právě díky výhodě nekonečného investičního horizontu – tím centrální banka podle něj nemusí časovat trh.

Člen bankovní rady v této souvislosti odkázal na investiční přístupy Warrena Buffetta a Petera Lynche. Zatímco Buffett podrobně zkoumá jednotlivé společnosti, do kterých investuje a zná každý detail, Lynch sází na široké spektrum akcií z celého světa a na akciové indexy. A přesně tak by se prý měla chovat ČNB, tedy nakupovat akciové indexy zahrnující akcie světových firem.

„V portfoliu ČNB máme nakoupený americký akciový index S&P 500 a tímto způsobem bychom měli pokračovat i nadále,“ tvrdí bývalý ekonom a investiční stratég Raiffeisenbank. „V rámci akciového portfolia máme asi polovinu v evropských indexech a kolem 20 procent v americkém indexu, zbytek pak tvoří indexy z Kanady, Japonska, Austrálie či Británie,“ dodává Michl, který by na tomto přístupu v rámci ČNB nic neměnil, ale „pouze“ by navyšoval podíl akciového portfolia.

Bývalý externí ekonomický poradce Ministerstva financí ČR a později i předsedy vlády Andreje Babiše také zdůraznil důležitost diverzifikace právě pomocí akciových indexů, a nikoliv jednotlivých akcií.

„Vzpomeňme si například na tehdejší technologické hvězdy Nokia nebo BlackBerry, kterým byla předpovídána skvělá budoucnost, a kde jsou nyní? Dnes skvělou budoucnost věští většina ekonomů a analytiků firmám Apple či Amazon, ale to může být úplně jinak například za dalších 20 let. Takže je rozumnější mít nakoupený celý trh pomocí indexu pro lepší diverzifikaci,“ řekl Michl.

Více zlata

Jedním z Michlových cílů už od jeho příchodu do ČNB je také zastavit pokles zásob zlata. „V současnosti má centrální banka 9,5 tuny zlata, což je hodnotově asi 0,25 procent našeho portfolia, zlata tedy máme velmi málo oproti tomu, jaká máme aktiva,“ tvrdí. „Se vznikem České republiky měla centrální banka přibližně 60 tun zlata. V tomto mám trochu opačný přístup než ostatní členové ČNB, kteří zde byli přede mnou,“ dodává Michl.

Michl podle svých slov netuší, zda cena žlutého kovu letos poroste nebo ne, ale empiricky má podle něj zlato nulovou korelaci k indexu S&P 500.

„Pokud tedy máme nekonečný investiční horizont, tak je velmi důležité, abychom měli aktiva, která se nepohybují stejným směrem. Na to, abychom udělali diverzifikaci portfolia, je podíl 0,25 procent ve zlatě málo, potřebujeme alespoň 10 nebo 15 procent z rezerv ČNB, aby diverzifikace dávala smysl. ČNB by tedy měla postupně více nakupovat zlato,“ uzavírá Michl, který stál u zrodu investičního fondu Quant.

Reklama

Doporučované