Hlavní obsah

Ministerstvo zruší 77 finančních úřadů. Během tří let ušetří 150 milionů

Foto: Profimedia.cz

Finančních úřadů ubude. Jestli zaměstnanci přijdou o práci, se zatím neví.

Reklama

Ministerstvo financí od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu.

Článek

Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit. Ministerstvo neupřesnilo, zda bude rozhodnutí znamenat i propouštění.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) krok přispěje k větší efektivitě Finanční správy. Stát podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun. Dostupnost a kvalita služeb finančních úřadů podle Stanjury zůstane zachována.

Seznam rušených finančních úřadů

Středočeský kraj
Český BrodDobříš
Mnichovo HradištěNeratovice
SedlčanyVotice
Jihočeský kraj
BlatnáDačice
KapliceMilevsko
SoběslavTrhové Sviny
TřeboňTýn nad Vltavou
VimperkVodňany
Plzeňský kraj
BloviceHoražďovice
Horšovský TýnKralovice
NepomukPřeštice
Stříbro Sušice
Karlovarský kraj
Kraslice
Mariánské LázněOstrov
Ústecký kraj
BílinaLibochovice
LitvínovPodbořany
Liberecký kraj
FrýdlantJilemnice
Nový BorTanvald
Železný Brod
Královéhradecký kraj
BroumovDobruška
Dvůr Králové nad LabemHořice
JaroměřKostelec nad Orlicí
Nová PakaNový Bydžov
Vrchlabí
Pardubický kraj
HlinskoHolice
LitomyšlMoravská Třebová
Přelouč
Kraj Vysočina
Bystřice nad PernštejnemHumpolec
ChotěbořLedeč nad Sázavou
Moravské BudějoviceNáměšť nad Oslavou
PacovTelč
Jihomoravský kraj
BučoviceIvančice
MikulovMoravský Krumlov
Slavkov u BrnaTišnov
Olomoucký kraj
KoniceLitovel
Moravskoslezský kraj
BohumínČeský Těšín
Frýdlant nad OstravicíFulnek
HlučínOrlová
Zlínský kraj
Bystřice pod HostýnemHolešov
Luhačovice Valašské Klobouky

Zdroj: MFČR

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na Ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením počtu územních pracovišť finančních úřadů,“ uvedl ministr.

„Dalším smyslem redukce územních pracovišť je zkvalitnění služeb Finanční správy poskytovaných veřejnosti tím, že odborné zaměstnance ze zrušených pracovišť využijeme na posílení našich stěžejních činností,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Finanční správa chce posilovat roli elektronické komunikace s veřejností. V době podávání přiznání k dani z příjmu a k dani z nemovitých věcí také nabídne lidem více výjezdů do obcí, v nichž pracoviště finančních úřadů nejsou. V případě zájmu poskytne Finanční správa obecním úřadům tištěné formuláře daňových přiznání.

Nejvíc pracovišť finančních úřadů bude zrušeno v Jihočeském kraji, dotkne se to deseti lokalit. Devět územních pracovišť zruší Finanční správa v Královéhradeckém kraji, po osmi v Plzeňském kraji a na Vysočině.

V Holešově nesouhlasí, ve Voticích už mají s budovou plány

Starosta Holešova na Kroměřížsku Rudolf Seifert (BEZPP, za Koalici pro Holešov) nesouhlasí s plánovaným zrušením pracoviště finančního úřadu ve městě. Vzhledem k tomu, že se ministerstvo financí chystá zrušit i pracoviště v nedaleké Bystřici pod Hostýnem, zůstane na Kroměřížsku jen pracoviště v Kroměříži. Podle Seiferta je to málo, odůvodnil to mimo jiné tím, že po silnici je to z jednoho konce okresu, který má zhruba 103 000 obyvatel, na druhý asi 75 kilometrů.

„Lidé jsou různě elektronicky a digitálně gramotní, je velká skupina lidí, kteří nejsou vůbec. A aby se všechno řešilo přes telefon a e-maily, nebo museli lidé jezdit třeba z Podhradní Lhoty až do Kroměříže, je velmi podivné. Nechápu, proč nemohla v kroměřížském okrese zůstat aspoň dvě pracoviště,“ řekl v úterý ČTK starosta.

Naopak Votice na Benešovsku už vědí, co s budovou po finanční úřadu udělají. Chtějí ji přestavět na školní družinu. S rekonstrukcí objektu, který úředníci využívají jen zčásti, město počítá už delší dobu. Zrušením pobočky finančního úřadu se na plánech radnice mnoho nezmění. Kromě družiny by v budově mohla být i služebna policie a horní část lze přestavět na byty, řekl ČTK místostarosta Jiří Slavík (Votičáci Spolu).

Budova v Blanické ulici je podle něj energeticky velmi náročná, zapotřebí je hlavně vyměnit špatně těsnicí okna a objekt zateplit. „Máme hotovou studii, na jejímž základě vytváříme projektovou dokumentaci,“ uvedl Slavík.

Reklama

Doporučované