Hlavní obsah

Na burzu jde metalurgická firma Gevorkyan. Dodávala i pro Jennifer Lopez

Artur Gevorkyan uvádí svou firmu na pražskou burzu.Video: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slovenská metalurgická společnost Gevorkyan vstupuje na trh Start pražské burzy. Na další rozvoj své výroby hodlá získat zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Článek

Na pražskou burzu míří další společnost. Metalurgická firma Gevorkyan, kterou před šestadvaceti lety na Slovensku založil původem arménský podnikatel Artur Gevorkyan, plánuje od investorů získat 750 milionů korun.

Firma Gevorkyan se specializuje na výrobu součástek na míru ze směsí kovových prášků. Zpravidla se směsi lisují nebo vstřikují do forem a potom zapékají při velmi vysokých teplotách. Výhodou je, že při výrobě nevzniká takřka žádný odpad na rozdíl od klasického obrábění.

„Když jsme začali dodávky pro automobilku Bentley, volali nám s tím, že Jennifer Lopez má objednané auto a oni potřebují rychle součástky, protože kromě klíče už měli všechno a ona nebude moci auto převzít. Museli jsme letecky ze Spojených států za 40 tisíc eur zabezpečit dopravu pece, která jako jediná na světě byla schopna součástku spékat,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys zakladatel a majoritní vlastník firmy Artur Gevorkyan.

Artur Gevorkyan (57)

  • Původem arménský podnikatel, podniká v práškové metalurgii.
  • Studoval letecké inženýrství na vojenské akademii v ukrajinském Charkově.
  • Po odchodu z armády založil v roce 1991 metalurgický podnik na Ukrajině.
  • V roce 1996 přesunul výrobu na Slovensko.

Gevorkyan vlastní 93 procent firmy. Po 3,5 procenta pak vlastní dva fondy, tedy společnost BHS Private Equity Fund a Evropský investiční fond.

Firma chce na začátek uvést na burzu 10 až 15 procent svých akcií. Hodnota firmy by tak mohla dosáhnout až šesti miliard korun. „Když dostáváme nabídky od velkých hráčů z naší branže, protože firma je zajímavá a vždy byla zajímavá, hovoříme o valuaci, která je až dvacetinásobkem naší EBITDA (hrubý provozní zisk, pozn. red.),“ uvedl Gevorkyan.

Předloni měla firma hrubý provozní zisk EBITDA 12,5 milionu eur (320 milionů korun). V roce 2021 by to pak podle Gevorkyana mohlo být zhruba 16 milionů eur (410 milionů korun).

„Máme tak zajímavý byznys, že každý týden děláme tři porady, na kterých se rozhodujeme, kterému zákazníkovi dodáme později a kterého upřednostníme. Trvá to už roky. Potřebujeme mít takové výrobní kapacity, aby naše obchodní oddělení nemuselo komunikovat se zákazníky, o kolik posuneme dodání zakázky,“ vyjmenovává důvody vstupu na burzu Gevorkyan.

Firma dodává do automobilového i ropného průmyslu. Její výrobky se objevují v kompresorech, zahradních a zemědělských nářadích a strojích, bezpečnostních systémech, klimatizacích, medicíně, kosmetice nebo módním průmyslu.

Gevorkyan jako metalurgická firma dodávala ale i pro hodinářský průmysl či módní značky Versace a Ives Saint Laurent, pro které vyráběla masivní kovové spony, úchyty a kovové dekorativní prvky.

Artur Gevorkyan firmu založil v roce 1991 na Ukrajině, kde v Charkově vystudoval. Poté firmu v roce 1996 přesunul na Slovensko. „Mým cílem tehdy nebylo přijít na Slovensko, ale odejít z bývalého Sovětského svazu. Celý náš byznys byl a je postavený – a tak to zůstane – na tom, abychom v této části světa neměli ani dodavatele, ani odběratele a nebyli propojeni ani finančně,“ říká Gevorkyan.

Firma také nyní zakládá vývojové centrum ve Vídni, kam přesune své zaměstnance z výzkumu a vývoje. „Většina našich zaměstnanců jsou cizinci. Myslím, že pro zaměstnance z celého světa s titulem Ph.D. bude pohodlnější bydlet ve Vídni než v malé obci Vlkanová nedaleko Banské Bystrice,“ uvedl Gevorkyan. Aktuálně zaměstnává 90 Slováků a 60 cizinců.

Gevorkyan

  • Firma byla založena v roce 1996 a je evropským výrobcem v oblasti výroby kovových součástek pomocí práškové metalurgie, spékání a vstřikování kovů.
  • Vyvíjí ročně více než 150 zcela nových výrobků. Každý měsíc vyrobí více než pět milionů dílů, přičemž v současnosti tvoří portfolio společnosti více než 2 000 různých typů dílů.
  • Od roku 2010 společnost Gevorkyan navýšila své tržby ze 4,7 milionu eur na více než 48 milionu eur (cca 1,2 miliardy korun) v roce 2020.
  • Hrubý provozní zisk EBITDA společnosti v roce 2020 dosáhl hodnoty 12,5 milionu eur (cca 320 milionů korun) při EBITDA marži přibližně 26 procent.
  • Čistý zisk v roce 2020 dosáhl 3,7 milionu eur, což představuje oproti roku 2019 meziroční změnu na úrovni 40 procent.

Reklama

Doporučované