Hlavní obsah

Předpověděl největší krizi a říká: Do bitcoinu investují jen blázni

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nassim Nicholas Taleb.

Reklama

Autor světového bestselleru Černá labuť na úterní mezinárodní konferenci označil bitcoin za křehké aktivum, do kterého investují jen blázni. Podle uznávaného matematika kryptoměny obecně nenesou nic pozitivního.

Článek

Světoví byznysmeni a ekonomové se v úterý sešli na mezinárodní konferenci Shi!fts pořádané deníkem e15 společně s J&T Bankou. V několika diskuzních panelech se podělili o své poznatky z byznysu i současné globální ekonomiky.

Jedním z hlavních řečníků byl bývalý dlouholetý obchodník s deriváty a matematik Nassim Nicholas Taleb. Ten je veřejnosti známý jako autor světového bestselleru Černá labuť, který byl britským listem The Sunday Times vyhlášen za jednu z 12 nejvlivnějších knih od druhé světové války. Kniha popisuje fenomén neočekávaných událostí, tzv. černých labutí, na které se společnost nemůže připravit právě proto, že jsou naprosto nepředvídatelné.

Pro někoho možná překvapivě Taleb za černou labuť neoznačil nedávnou koronavirovou pandemii. „Díky globalizaci se na tuto pandemii mohl svět lépe připravit, dala se předvídat,“ řekl v úvodu Taleb. Na dotaz, odkud může příští černá labuť přiletět, podle něj závisí na úhlu pohledu. Za křehký ale považuje finanční sektor či nemovitostní trh.

„Černou labutí je například pro krocana díkuvzdání, ale už ne pro řezníka. Nečekanou událostí bylo 11. září pro lidi ve věžích, nikoliv pro teroristy,“ zmínil.

Ve Foru Karlín Taleb hovořil také o současném úzce propojeném světě. „Svět je dnes mnohem propojenější než v minulosti. To, co se dříve stalo v průběhu 300 let, se dnes stihne za čtyři dny,“ uvedl současný profesor na Newyorské univerzitě.

Bývalý obchodník s finančními deriváty hovořil také o současných ekonomických konfliktech a v kontextu propojenosti aktuálního světa zmínil, že právě úzká propojenost ekonomik napomáhá mírovému soužití. Jako příklad uvedl dvě největší světové ekonomiky. „USA a Čína jsou už tak propojené, že by si navzájem ublížily, kdyby se snažily navzájem více poškodit.“

Respektovaný matematik v rámci svého panelu také kritizoval období nízkých úrokových sazeb, které podle něj způsobují bubliny a křehkost systému. „Zejména mladí nevědí, jak s nimi pracovat,“ nechal se slyšet.

Autor světových bestsellerů v poslední části diskuze směřoval kritiku ke kryptoměnám, o nichž se tradičně vyjadřuje velmi negativně. „Jsou pouze jakousi alternativou a nenesou v sobě nic pozitivního. O kryptoměny lidé brzy ztratí zájem, jsou totiž křehké a trhem manipuluje jenom pár lidí, a to může být do budoucna velký problém,“ myslí si Taleb.

„Pokud chcete být anonymní, je jednodušší schovat peníze skrz zlato než přes kryptoměny,“ dodal Taleb, jenž investory do kryptoměn označil za blázny. Na dotaz jednoho z posluchačů, proč tedy bitcoin dosud nepoklesl na nulovou hodnotu, jak mu Taleb několikrát věštil, odpověděl protiotázkou.

„Přesný důvod nedokážu říct, ale jsem přesvědčen, že bitcoin je křehká věc. Ale chtěli byste dostávat svůj plat v korunách a například nemovitost pronajímat za bitcoiny? Zřejmě ne, takže dokud nebudete dostávat váš plat v bitcoinech, tak to není zavedená měna, jak o ní mnozí tvrdí,“ odpověděl.

Daně nebo rozpočet? Hlavní je bezpečnost

Konferenci samotnou zahájil předseda vlády České republiky Petr Fiala (ODS). „Světová rovnováha čelí momentálně různým otřesům. Můžeme se hádat o daních nebo rozpočtu, ale tyto debaty jsou nesrovnatelné s hlavním úkolem státu, kterým je bezpečnost,“ řekl premiér.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

„Aktuálně nás ovlivňují dvě bezpečnostní krize, jedna je kousek od nás na Ukrajině, druhá v Izraeli. Obě dvě se liší, ale jsou pro nás velkou výzvou. Obě krize nás ovlivní na několik desetiletí dopředu. Vláda ale dělá vše pro to, aby naše země byla v bezpečí. Investujeme rekordní peníze do armády a bezpečnosti, prohloubili jsme spolupráci s USA. Má vláda také převzala zodpovědnost za to, co dříve dělaly soukromé firmy nebo jiné státy,“ uvedl Fiala.

Zopakoval také, že vláda bude chtít převzít kontrolu nad klíčovými energetickými surovinami. Bližší detaily ovšem neposkytl. „Česká republika se musí stát mnohem silnějším státem, pokud jde o energetiku, včetně kontroly nad klíčovými surovinami,“ zdůraznil premiér. Dodal také, že Česko se v řádu měsíců zbaví závislosti na ruské ropě, jako se zbavilo závislosti na ruském plynu.

Oprava: Opravili jsme graf ceny bitcoinu, ve kterém nedopatřením chyběla data za poslední měsíce. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované