Hlavní obsah

Stát přebírá plynovody, vláda schválila nákup Net4Gas

Foto: Net4Gas

Tranzitní plynovod Net4Gas.

Reklama

aktualizováno •

Páteřní trubky s plynem budou patřit firmě ČEPS. Zahraniční majitelé chtěli odejít, státní vlastnictví má posílit energetickou bezpečnost.

Článek

Vláda schválila převzetí firmy Net4Gas spravující tuzemskou síť páteřních plynovodů. Po nedávné koupi šesti podzemních zásobníků jde o další, podstatně větší vstup státu do energetiky.

Ministři si od něj slibují posílení bezpečnosti a větší vliv na hladké zásobování plynem. Podrobnosti o obchodu včetně ceny mají být zveřejněny v pátek po podpisu smlouvy.

„Přebíráme kontrolu nad kritickou infrastrukturou,“ řekl k nákupu po jednání vlády ministr průmyslu Jozef Síkela.

Plynovody dosud patřily napůl investičním fondům německé pojišťovny Allianz a kanadské společnosti Borealis Novus Parent. Do roku 2013 je ovládala německá skupina RWE, která je získala v rámci privatizace státního podniku Transgas.

Teď budou páteřní trubky s plynem patřit státní firmě ČEPS, která spravuje obdobnou infrastrukturu pro rozvod elektřiny. Nákup, provoz a investice bude platit sama ze svých výnosů, peníze tedy nepůjdou ze státního rozpočtu, ale rozpočítají se do cen elektřiny.

Současní vlastníci Net4Gas dávali už delší dobu najevo chuť z Česka odejít kvůli útlumu původního podnikání. Tím byla hlavně přeprava ruského plynu přes Česko do Německa. Po ruském vpádu na Ukrajinu tento tranzit skončil. Výsledkem jsou nedobytné pohledávky u Gazpromu a velký propad tržeb. Bez nich Net4Gas nebude mít jak splácet své dluhy nabrané v minulosti ve vidině, že Rusko bude Evropu zásobovat navěky.

Kvůli změně situace se teď o Net4Gas zjednodušeně mluví jako o „firmě za korunu“ – a bude důležité sledovat, jakou cenu stát ve skutečnosti zaplatí a kolik dluhů na sebe po současných vlastnících vezme.

Trubky Net4Gas mají pro Česko strategický význam v tom, že skrz ně vede plyn do menších distribučních sítí zásobujících koncové zákazníky. Jinými slovy – bez infrastruktury Net4Gas by nebylo jak plyn do Česka dostat a rozvést. Vláda se rozhodla firmu převzít jednak ve strachu z toho, že případná insolvence by mohla vnést chaos do klíčového odvětví, ale také kvůli možnosti, že by firmu v problémech mohl koupit někdo jiný a mařit zájmy státu.

„Stabilita této společnosti je podmínkou stability České republiky,“ prohlásil Síkela. O Net4Gas měl zájem Daniel Křetínský a jeho holding EPH, pod který spadá navazující tranzitní plynovod na Slovensku. Stát coby vlastník bude ale podle Síkely jistější volbou než soukromník, hlídaný jako doposud v rámci regulace monopolu.

Reklama

Doporučované