Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU dosáhla v roce 2023 historického minima. Česko je v čele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SOMKID THONGDEE, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Nezaměstnanost v Evropské unii dosáhla v roce 2023 historického minima. Členské státy se kvůli tomu potýkají s nedostatkem pracovních sil.

Článek

Z údajů, které v úterý zveřejnil Eurostat, vyplývá, že nezaměstnanost v eurozóně v listopadu klesla na 6,4 % z říjnových 6,5 %. Nezaměstnanost v celé EU se rovněž snížila, a to z říjnových šesti procent na listopadových 5,9 %, zatímco v listopadu 2022 bylo bez práce 6,1 % obyvatel Unie v produktivním věku. Aktuálně se tedy jedná o nejnižší zaznamenané hodnoty od dubna 1998, kdy orgán začal trh práce sledovat, napsal web The Brussels Times.

Celkově je v EU bez práce 12,6 milionu lidí, z toho 11 milionů v eurozóně. Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykázalo Španělsko (11,9 %) a Řecko (9,4 %), nejnižší naopak Česko (2,4 %), Island (2,8 %) a Polsko (2,8 %).

Ačkoli se tuzemsko těší nejnižší míře nezaměstnanosti v Evropě, souvisí s tím obtíže firem při hledání a udržení zaměstnanců. Tyto problémy, částečně podnícené stárnutím populace, se vznášejí nad celým kontinentem a evropští lídři se nemohou shodnout na tom, jak znovu naplnit trh práce.

Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová v úterý podle Brussels Times uvedla, že Evropa potřebuje milion migrantů ročně, aby nahradila akutní nedostatek pracovních sil. Někteří politici, jako je maďarský premiér Viktor Orbán, tuto strategii ale odsuzují.

Reklama

Doporučované