Hlavní obsah

Naučte se poznávat padělané peníze a šejdíři vás nedostanou

Foto: Iva Špačková

Na odlišení originálních bankovek od padělků stačí velmi často jen pár znalostí, citlivé prsty, světlo a vycvičený zrak.

Reklama

V Česku loni obíhalo několik tisíc falešných platidel. Ačkoliv to je jen nepatrná část všech peněz, stejně se vyplatí znát jednoduchá pravidla, jak padělky poznat. Kdo totiž pošle falešné peníze dál do oběhu, páchá trestný čin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Česku zachytila Policie ČR a banky loni přes 3500 falšovaných bankovek a mincí české měny. Ačkoliv to není ani setina promile všech oficiálních platidel, přesto je dobré poznat rozdíly mezi originálem a padělkem, aby se člověk nedostal do problémů.

„Pokud si někdo není jist, zda má platnou bankovku, měl by ji zanést na Policii ČR nebo do banky na prověření. Pokud bude v pořádku, dostane ji zpátky, pokud bude falešná, stáhne se z oběhu bez náhrady. I tak by ale mělo být pro obyvatele motivační bankovku přinést na ověření. Pustit ji dál do oběhu je totiž protiprávní,“ vysvětluje Jan Mayer, ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB.

Každý má naopak podle něj při placení a vracení peněz právo v případě pochybností platidlo odmítnout a žádat jiné. Jak lze celkem jednoduše poznat kolující padělky od originálu, vám ukážeme krok po kroku v následující galerii.

Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazujícím počet dalších snímků.

+19

Reklama

Doporučované