Hlavní obsah

Slovensko upravilo prognózu růstu ekonomiky. Čeká jen dvě procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Bratislava. Ilustrační foto.

Reklama

Slovenské ministerstvo financí zhoršilo výhled letošního růstu ekonomiky země na dvě procenta oproti dosavadnímu odhadu 2,7 procenta. Uvedlo to v pátek v nové prognóze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V prognóze také ekonomové ministerstva upozornili kromě jiného na pomalejší ekonomické oživení v eurozóně. Už minulý týden zhoršila výhled růstu slovenského hospodářství slovenská centrální banka (NBS). Loni hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska stoupl o 1,1 procenta.

„Oživení potáhne spotřeba domácností, která se bude opírat o silný růst reálných mezd. Domácnosti ovšem budou znovu tvořit úspory, což bude oživení trochu tlumit,“ uvedl institut finanční politiky, který je analytickým útvarem ministerstva financí.

Podle institutu se výhled ekonomiky eurozóny zhoršil a Německo, které je klíčovým slovenským obchodním partnerem, se zatím nezotavuje. Slabší ekonomické oživení zahraničních obchodních partnerů tak ovlivní poptávku po slovenském zboží.

Institut posunul očekávané výraznější čerpání peněz z unijního fondu obnovy až na příští rok, kdy by tempo růstu slovenského HDP mělo kulminovat na hodnotě 3,1 procenta. To by byl lepší výsledek než dosavadní odhad 2,8 procenta.

Reklama

Doporučované