Hlavní obsah

Tři banky šly za týden ke dnu. Biden uklidňuje

Foto: Shutterstock.com

V USA padla další banka.

Reklama

aktualizováno •

V USA padla třetí banka. Po Silvergate a Silicon Valley je v problémech rovněž Signature Bank. Vkladatelé budou mít přístup ke svým penězům od 13. března, úředníci slibují ochranu spotřebitelů a finančního systému.

Článek

Ve Spojených státech uzavřely úřady další banku – Signature Bank je v pořadí už třetí po Silicon Valley Bank (SVB) a Silvergate, která se dostala do potíží. Ekonomové se začínají obávat, aby pád těchto bank nedestabilizoval celý finanční systém.

Banky dostaly do potíží vysoké náklady na půjčování peněz, americká centrální banka (Fed) totiž v rámci boje proti inflaci zvyšuje úrokové sazby, což pro některé hráče na trhu znamená vyschnutí dosud levných zdrojů peněz.

Problémy už kromě Fedu hasí i ministerstvo financí a Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) – všechny tři instituce vydaly k problému společné prohlášení, ve kterém uvedly, že vkladatelé budou mít přístup ke svým penězům od pondělí 13. března.

Největší krachy bank od roku 2001

BankaAktiva (mld. USD)Vklady (mld. USD)
Washington Mutual307 188
Silicon Valley Bank212 173
IndyMac32 19
Guaranty Bank13 12
Colonial Bank25 20

Zdroj: FDIC/FactSet

K současné kritické situaci se v pondělí vyjádřil také prezident USA Joe Biden. Veřejnost ve svém projevu ubezpečil, že americký bankovní systém je bezpečný a vláda učiní vše pro ochranu střadatelů.

V USA padla další banka

„Všichni vkladatelé si mohou být jisti, že budou mít přístup ke svým penězům ještě dnes. Musíme zabránit tomu, aby se to opakovalo. Požádám Kongres a regulační orgány, aby zpřísnily bankovní pravidla,“ uvedl prezident.

Dodal, že vedení problémových bank by mělo být propuštěno. Biden rovněž zopakoval, že peníze daňových poplatníků na řešení situace použít nehodlá. Investory však vláda chránit nebude, protože nikdo není podle něj nad zákonem.

„Silicon Valley Bank je 16. největší banka v USA, takže je její krach velkou událostí pro celý trh. Výhodou je, že už má Fed s podobnou situací zkušenosti, a to z roku 2008. Krachem této banky se přitom nezabývá pouze Fed, ale také britská a francouzská centrální banka. To jenom ukazuje mezinárodní přesah celé záležitosti,“ vysvětluje Zdeněk Zaňka, investiční analytik a partner RoboMarkets.

Mimořádná opatření

  • Americké úřady se rozhodly přijmout mimořádná opatření, aby po nedávném kolapsu banky Silicon Valley zvýšily důvěru ve finanční systém. Nová „pojistka“ pro banky byla zavedena s cílem ochránit vklady po celé zemi, což by mělo přinést větší stabilitu a bezpečnost finančního systému.
  • Tato opatření byla oznámena v neděli a přišla po turbulentním víkendu, během kterého byla uzavřena banka Signature Bank. Tento krok vyvolal obavy z dopadů na další regionální věřitele a celou ekonomiku.
  • Aby se minimalizovaly potenciální dopady, regulační orgány jednaly na několika frontách. Federální úřad pro pojištění vkladů prohlásil, že situace kolem banky Silicon Valley bude vyřešena tak, aby plně ochránila všechny vkladatele, stejně tak budou odškodněni všichni vkladatelé u banky Signature.
  • Americký Fed také oznámil nový program termínovaného financování bank, který nabízí bankám jednodušší podmínky úvěrů než obvykle. K dispozici je 25 miliard dolarů. Tyto kroky by měly přinést větší stabilitu finančnímu systému a snížit obavy z budoucích krizí.

Kromě Bidena se snaží daňové poplatníky uklidnit i Fed, i podle něj břemeno neponesou běžní Američané. Úřady také uvedly, že vkladatelé v bance Signature Bank budou odškodněni.

Foto: Seznam Zprávy

Krachy bank mezi lety 2001 až 2023, jak je zobrazil list Wall Street Journal

„Následky krachu SVB se budou odvíjet podle toho, jak budou centrální banky flexibilní. V tomto případě by ale mohly jednat rychle. Je potřeba si uvědomit, že samotný stát Kalifornie má silnější ekonomiku než drtivá většina zemí na světě. Silicon Valley je pro Ameriku strategicky velmi významné území, proto očekávám rychlé jednání. Fed nenechá SVB padnout, aby to případně nespustilo lavinu problémů u dalších bank,“ myslí si Zaňka.

„Osobně očekávám, že Fed připraví záchranné balíčky a nedivil bych se, kdyby dokonce americká centrální banka celou Silicon Valley Bank převzala. Takový případ se stal například v roce 2008, kdy centrální banka převzala a zachránila společnosti Fannie Mae a Freddie Mac,“ připomněl Zaňka.

Americká vláda tehdy podle něj vložila do těchto finančních institucí mnoho peněz, ale zpětně na tom vydělala. Od této události si už prostřednictvím prioritních akcií Fed vyplatil zpátky více než dvojnásobek toho, co do společnosti vložil.

Kolaps Signature Bank je již třetím krachem banky během jednoho týdne. Minulou středu kalifornská banka Silvergate, která poskytovala úvěry kryptoměnovým společnostem, oznámila, že ukončí svou činnost a zlikviduje svá aktiva.

Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy USD (dva biliony Kč) a aktiva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Aktualizace: doplnili jsme vyjádření amerického prezidenta Bidena

Reklama

Související témata:

Doporučované