Hlavní obsah

Přetahovaná o balíček. Odbory a podnikatelé připraví návrh změn

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Vláda jednala s odbory a zaměstnavatelskými svazy o úsporném balíčku a o snížení napětí na trhu práce.

Reklama

aktualizováno •

Zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců a vlády jednali o rozpočtu na příští rok, posílení flexibilních úvazků a zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky. Odboráři a zaměstnavatelé připraví návrh změn a předloží ho vládě.

Článek

Zaměstnavatelské a podnikatelské svazy, zástupci odborářů a ministři vlády ve Strakově akademii projednávali body klíčové pro další vývoj českého hospodářství.

Dohodli se na tom, že odboráři a zaměstnavatelé připraví společný návrh změn vládního konsolidačního balíčku, který předloží premiérovi a koalici. Neznamená to však automatické přijetí požadavků. ČTK to řekl mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Předák nejsilnějšího odborového svazu KOVO Roman Ďurčo na twitteru uvedl, že jednání tripartity bylo konečně věcné, vláda naslouchala argumentům zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Ďurčo uvedl, že podle dohody s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) by měl být připraven společný pozměňovací návrh a v létě předložen do Sněmovny. Dolní komora by s projednáváním balíčku měla začít v úterý.

Na programu byla například příprava státního rozpočtu na příští rok, kde se čekají nejvášnivější disputace ohledně úsporného balíčku. Vláda předběžně počítá se schodkem 235 miliard korun. Příjmy by měly být 1,9 bilionu korun a výdaje 2,1 bilionu korun.

Hospodářské komoře ČR se však nelíbí, že vládní návrh nezohledňuje očekávaný vývoj hospodářství, což může vést k nepřesným závěrům ohledně meziročních indexů 2024/2023.

„Rozumíme snaze vlády ozdravit vývoj státního rozpočtu (zvýšení daní, snížení dotací). Z předložených agregovaných čísel ale není zřejmé, do jaké míry plán pracuje s možným negativním vlivem ozdravného balíčku na celkový hospodářský výkon ČR. Podle našich makroekonomických odhadů bude negativní příspěvek ozdravných opatření představovat v roce 2024 cca minus 0,7 až 0,8 procenta HDP,“ říká mluvčí komory Miroslav Diro.

Nejvíce pak z úsporných opatření vadí komoře snížení peněz na vědu, výzkum, inovace a vzdělávání. „Veřejné výdaje na tyto oblasti považujeme za nejefektivnější. Proto je pro nás překvapivé meziroční snížení výdajů na vědu a inovace o 4,4 miliardy korun stejně jako snížení národních výdajů v rezortu školství o 29 miliard,“ vypichuje Diro.

Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS) zase vadí to, že vláda dosud nereflektovala ani jeden z bodů, které konfederace v rámci připomínek k ozdravnému balíčku vládě zaslala.

Konfederace podle svého tajemníka Jana Zikeše dále bude v rámci proexportní strategie, která je také součástí jednání, prosazovat větší podporu importu kvalifikovaných zahraničních pracovníků, kteří pomohou našim podnikům.

„Před válkou na Ukrajině k nám proudilo téměř 50 tisíc těchto pracovníků, dnes to je necelých 10 tisíc, což je hrozné a naprosto nedostačující,“ říká Zikeš a připomíná, že kvalifikovaný zaměstnanec je ten, kterého si firma sama dopředu nasmlouvá v cizině přesně podle svých potřeb, a ne uprchlíci bez kvalifikace.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) už předem avizovala, že bude prosazovat svých 12 návrhů řešení ekonomických úspor – například znovuzavedení EET, navýšení paušálu pro živnostníky a stravenkového paušálu, zavedení změny u darovací daně či snížení odvodů u kratších úvazků. Díky celkem 12 opatřením by stát mohl podle ČMKOS ušetřit 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Z navrhovaných vládních úspor bude naopak chtít zrušit návrh na zrušení daňového zvýhodnění benefitů i některé daňové změny, jako třeba v případě daňové uznatelnosti odborových příspěvků, které chtějí odboráři zachovat.

Za důležitou část programu jednání tripartity pak zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců považují změny v podpoře zaměstnanosti, a to s ohledem na nepříznivý demografický vývoj, kdy v posledních letech každoročně více lidí umírá, než se jich rodí.

Jako vhodné řešení se nabízejí flexibilní úvazky ve formě dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti, které by mohly na pracovní trh dostat studenty, maminky na mateřské i seniory.

„Ačkoliv oceňujeme snahy státu o zvýhodnění dohod prostřednictvím snížení odvodové zátěže u vybraných skupin, ostatní legislativní změny jdou opačným směrem a dohody znevýhodňují a činí je méně atraktivními. Chceme proto upozornit na fakt, že současná podpora dohod ze strany státu je nedostatečná a nedávné změny nejsou v souladu se záměry státu zvýšit zaměstnanost těchto skupin,“ uvedl za Hospodářskou komoru její mluvčí Diro, a podpořil tím názor KZPS na to, že navrhovaná změna ohledně dohod je komplikovaná.

Reklama

Doporučované