Hlavní obsah

Vyšší úroky pomohly i ČSOB. Banka chce půjčovat na zelené bydlení

Ilustrační foto.

Reklama

Rok 2022 byl pro skupinu ČSOB úspěšný. Úvěry na bydlení se zvýšily o čtyři procenta a značná část klientů investuje do energeticky úsporného bydlení. Banka předpokládá, že se ještě více zvýší zájem o podobné investice.

Článek

Čistý zisk jedné z největších českých bank ČSOB loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Loňské výsledky tak překonaly roky 2020 a 2021.

„Po dvou letech se vracíme na předcovidové úrovně,“ řekl Jiří Vévoda, vrchní ředitel Řízení financí ČSOB. Za rokem 2019 zaostali pouze kvůli tomu, že tehdejší výsledek ovlivnila akvizice Českomoravské stavební spořitelny. Podle generálního ředitele Aleše Blažka za loňským ziskem stojí růst vkladů, úvěrů i investic.

Banka zaznamenala zvýšení celkového objemu úvěrů o pět procent na 874 miliard korun a objem vkladů vzrostl o sedm procent na 1,232 miliardy korun. Zhoršené ekonomické podmínky kvůli inflaci se do platební morálky dlužníků nepromítly – naopak podíl nevýkonných úvěrů loni klesl na 1,69 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let.

„Musím ocenit, že i v této obtížné ekonomické situaci se naši klienti chovali velice zodpovědně a my jsme tak nezaznamenali zásadnější problémy ve splácení závazků,“ uvedl Blažek.

Úvěry na bydlení se zvýšily o čtyři procenta na 507 miliard korun. ČSOB také nabízí zvýhodněné podmínky pro hypotéky na energeticky úsporné bydlení, loni takto poskytla 2131 hypoték zhruba za devět miliard korun. Počet úvěrů na financování zateplení domu nebo fotovoltaiky vzrostl o 650 procent. Celkový počet nově poskytnutých hypoték a úvěrů ze stavebního spoření se ale loni meziročně snížil o 65 procent, mimo jiné s ohledem na rekordní výsledky roku 2021.

„Potenciál nových úvěrů vidíme u normálních retailových klientů, u kterých stále půjde o investice do udržitelného bydlení. Předpokládáme, že ve chvíli, kdy se uklidní inflace a sníží se úrokové sazby, mnoho klientů bude chtít investovat právě do této oblasti. Jde nyní o trend, ale předpokládáme, že dostane ještě větší spád za rok až dva,“ míní Blažek.

Z důvodu dražších firemních úvěrů v korunách je nyní více než polovina nových úvěrů v eurech. „Myslím si, že v této chvíli došlo ke stabilizaci našeho procenta korporátních klientů, kteří si půjčují v eurech a dál se jejich číslo mimořádně nezvyšuje,“ řekl Blažek.

V potaz se musí brát, že banky nemohou půjčovat v eurech klientům, kteří nemají své vlastní příjmy v eurech. Před Vánocemi loňského roku toto upozornění rozeslala ČNB, aby dlužníci nebyli vystaveni riziku v případě, že se měnový kurz pohne.

Blažek uvedl, že ačkoliv v této chvíli česká koruna posiluje, ale může se vydat i jiným směrem. „Potom by se úvěry pro klienty zdražily nejen o úroky, ale i měnové riziko. Proto si myslím, že jsme nyní na přirozené úrovni,“ dodal generální ředitel.

Provozní výnosy skupiny vzrostly o 24 procent na 44,1 miliardy korun. Ředitel řízení financí Jiří Vévoda řekl, že banka těžila zejména z růstu úrokových sazeb. „Celkově náš příjem z čistých úrokových výnosů meziročně vzrostl o víc než 30 procent,“ řekl Vévoda. Výnos se zvýšil z 22,9 na 31,1 miliardy korun. Úroková marže vzrostla z 2,08 na 2,54 procenta.

Provozní náklady bez bankovních daní se zvýšily o 11 procent na 20,5 miliardy korun. Výsledek podle Vévody ovlivnily i mimořádné náklady, jako změna obchodní značky Poštovní spořitelny, pomoc ukrajinským uprchlíkům nebo mimořádné bonusy zaměstnancům.

Reklama

Doporučované