Hlavní obsah

Češi se šikují k nákupům v Polsku. Mají tam nižší DPH na jídlo a benzin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Roman Bjuty, Shutterstock.com

V Polsku je cena pohonných hmot nižší. Ilustrační fotografie.

Reklama

Polský benzin a nafta zlevnily. Tamní vláda se snaží bojovat proti inflaci snížením DPH na pohonné hmoty a další produkty. České benzinky v blízkosti polských hranic proto očekávají propad.

Článek

Češi jezdí za levnějšími nákupy do Polska často, nyní jsou pro ně však ještě výhodnější. Od začátku února jsou u sousedů díky nižší dani z přidané hodnoty ještě levnější třeba pohonné hmoty. Tamní vláda snížila u pohonných hmot 23procentní sazbu DPH na osm procent.

Podle polského premiéra Mateusze Morawieckého tak klesne cena litru benzinu na zhruba pět zlotých (27 korun) z původní 5,7 zlotého. Opatření by mělo trvat od úterý po dobu šesti měsíců, což bude mít dopad na tuzemské čerpací stanice.

Do Polska jezdí levněji tankovat i čeští řidiči z pohraničních oblastí. Průměrná cena benzinu Natural 95 se v Česku pohybuje na 36,20 koruny za litr, nafty 35,13 koruny. V Polsku je cena dlouhodobě o tři až čtyři koruny nižší.

Nová nižší cena benzinu Čechy láká za hranice víc než doposud. „Lidé k nám jezdí méně, ale zatím je začátek měsíce a nedokážu posoudit, zda je to proto, že benzin v Polsku zlevnil. V příštích dnech se na tom ale opatření může podepsat a lidé budu jezdit do Polska ještě víc,“ říká pracovnice čerpací stanice Eurobit v Dětmarovicích.

Naopak čerpací stanice Benzina zatím žádné výkyvy oproti normálu nevidují. „Pokles tržeb na čerpacích stanicích v blízkosti hranic s Polskem jsme zatím nezaznamenali,“ říká Michal Procházka, specialista komunikace společnosti Orlen Unipetrol.

Na návštěvnosti pump se projevují i další z polských protikrizových opatření. Jedním z nich je i úplné zrušení DPH na většinu druhů potravin. „Na provozuje je to dost vidět. Není to jen o benzinu, ale Češi jezdí do Polska nakupovat i levnější potraviny a cigarety. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ říká Jiří z čerpací stanice Transeurope v Bohumíně.

Výhodnějším nákupům v Polsku kromě zlevňování přispívá podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy i posilování české koruny vůči zlotému, který nikdy v historii tak levný nebyl.

„Dnešní údaje k loňskému výkonu české ekonomiky představují pro korunu pozitivní impuls. Polský zlotý tak i v úterý zlevňuje pod 5,30 koruny. Znamená to, že zboží i služby prodávané v Polsku Čechům zlevňují tak jako tak, i nebýt snížení DPH,“ vysvětluje Kovanda.

Polská vláda rovněž snížila daň u energií. Těmito kroky chce bojovat proti vysoké inflaci. Ta vystoupala na 8,6 procenta, což je nejvíce za 20 let. Podle Morawietzkého opatření připraví polskou státní kasu o více než tři miliardy zlotých (přes 16 miliard korun).

Reklama

Doporučované