Hlavní obsah

Česká baterie, která měla změnit svět, má problémy. Dojde k výměně šéfa

Foto: ČTK

Radomír Prus (na fotce) odejde z denního řízení firmy Magna Energy Storage.

Reklama

Závod na výrobu baterií HE3DA má zpoždění s rozjezdem produkce a zatím neplní očekávané výsledky. V podniku se proto po dohodě mezi investory a dosavadním šéfem Radomírem Prusem změní vedení.

Článek

„Projekt na výrobu vysokokapacitních baterií HE3DA se potýká se zpožděním sériové výroby a zatím nedosahuje očekávaných výsledků.“ Takto popsala situaci skupina investorů sdružených v platformě nazvané Venture Club. Investoři se proto dohodli s dosavadním šéfem projektu Radomírem Prusem na jeho odchodu z denního řízení. Otěže firmy Magna Energy Storage, pod kterou patří výrobní závod baterií v Horní Suché u Havířova, převezme profesionální management.

„Již jsem přesluhoval a od začátku projektu jsem deklaroval, že po rozjetí a stabilizování výroby se stáhnu do vývoje a strategie. Protáhlo se to sice o dva roky, ale již je to možné učinit,“ reagoval Prus pro SZ Byznys.

Investoři zároveň vstoupili do dozorčí rady společnosti Magna Energy Storage. Novým členem dozorčí rady podniku se stal šéf sdružení Venture Club Petr Šedivý. Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen Milan Rýdl ze společnosti Battery Unite. Ta představuje další významné uskupení investorů s kapitálem v bateriích. V dozorčí radě bude mít zástupce i třetí investorská skupina zaštítěná firmou Battery Corporation. Jejím zástupcem bude Petr Maličovský.

„Měli jsme obavy o své investice,“ řekl Šedivý pro SZ Byznys. Projekt baterií HE3DA zatím spolykal přes miliardu korun. Jen členové sdružení Venture Club poslali do baterií kolem 200 milionů.

„Chceme doplnit vedení společnosti co nejkompetentnější dozorčí radou. Cílem je urychlit navyšování produkce továrny,“ uvedl Jan Drahota z představenstva společnosti Battery Corporation, která sdružuje další velkou skupinu investorů do baterií HE3DA. Letos uplynou tři roky od otevření továrny. Firma ovšem podle investora Šedivého byla zatím stále ve fázi výzkumu a dokončování vývoje.

„Dostala se však do fáze, kdy musí být řízena jako výrobní podnik. Proto je potřeba doplnit společnost například o profesionálního ředitele,“ uvedl šéf platformy Venture Club. „Radomír Prus je velký vizionář, naprosto nepostradatelný pro výzkum a vývoj. Ale z pohledu denního řízení bude zapotřebí někdo, kdo je na to specializovaný,“ dodal Šedivý.

Prus slova investora potvrzuje. „Osobně se potřebuji v rámci skupiny zase naplno věnovat novým produktům a vedení týmu vývoje nových technologií. Plus budu dále vést strategii rozvoje firmy a aktivně pomáhat společně se svým společníkem Vladimírem Jirkou v zahraničních akvizicích,“ vysvětlil Prus.

Vynálezcem baterie HE3DA je vědec Jan Procházka. Baterie má přinášet přelomové řešení, kdy za nízké výrobní náklady dokáže uchovávat velké množství energie. Spolumajitelem výrobní firmy je zmíněný Prus. Závod v Moravskoslezském kraji firma s pompou otevřela v září 2020. Od té doby investoři čekali, až se výroba rozjede naplno. Letos v únoru Prus v rozhovoru pro server iDnes.cz ujišťoval, že se výroba již rozbíhá.

Zpoždění výroby Prus zdůvodňuje celou řadou vnějších vlivů. „Jsme zhruba v dvouletém zpoždění proti našim původním plánům. Důvody jsou obecně známé. Covid, válka, dodavatelská krize, nedostatek kapitálu, boj s převedením některých technologických řešení do průmyslové výroby. Na druhou stranu všichni akcionáři jsou rádi, že i v tak těžké době se povedlo projekt dokončit a zprovoznit,“ uzavřel Prus.

Zpřesnili jsme citaci zástupce Battery Corporation a  informaci o vlastnictví Magna Energy Storage.

Reklama

Související témata:
Magna Energy Storage (MES)

Doporučované