Hlavní obsah

Xixoio má stejného investora jako tajemné baterie HE3DA

Foto: Magna Energy Storage

Takto vypadá výrobna baterií HE3DA v Horní Suché na Havířovsku.

Reklama

aktualizováno •

Významným akcionářem společnosti Xixoio, kde zasahovala policie, je vedle Richarda Watzka i firma Battery Corporation. Ta financuje výrobce baterie HE3DA. Podobně jako Xixoio jde o projekt s velkými ambicemi, ale i pochybnostmi.

Článek

Finanční startup Xixoio, v němž tento týden zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, sdílí stejné kapitálové zdroje jako výrobce baterií HE3DA. Tento ambiciózní projekt stejně jako Xixoio vybírá velké množství peněz od externích investorů. Například přes firmu Battery Corporation, která je rovněž akcionářem Xixoia. Společným jmenovatelem Xixoia a baterek HE3DA jsou kromě velkých ambic také pochybnosti o životaschopnosti projektu.

Většinovým akcionářem finančního startupu Xixoio je Richard Watzke. Jeho a další osoby spojené s firmou nyní vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli podezření na podvod a praní špinavých peněz.

Českou společnost Xixoio ovládá stejnojmenná „matka“ registrovaná ve Velké Británii. V britském obchodním rejstříku se nachází dokument z letošního října, který detailně ukazuje rozložení podílů v Xixoiu. Ve firmě je celkem 135 akcionářů. Jen tři z nich ale mají podíl větší než pět procent.

Richard Watzke drží v britské firmě Xixoio 70 procent. Druhým největším akcionářem je s jedenáctiprocentním podílem kutnohorský podnikatel Jiří Machalický. Třetím podílníkem v řadě je společnost Battery Corporation. Jejím spolumajitelem je opět Machalický.

Firma Battery Corporation od lidí vybírá peníze na investice do výroby baterií HE3DA. „Společnost Battery Corporation je investorem, akcionářem a strategickým distribučním partnerem továrny Magna Energy Storage  vyrábějící baterie HE3DA,“ píše o sobě firma na svém webu.

Kontroverzní postava

Jednou z hlavních postav projektu na baterky je pak kontroverzní podnikatel Radomír Prus. U Krajského soudu v Ostravě se v současnosti řeší jeho obžaloba z dotačního podvodu. Problémy s policií a soudy měl Prus také v jiných případech, v minulosti například kvůli podezření z podplácení. Prus se například tři roky skrýval před mezinárodním zatykačem na Seychelských ostrovech. Podnikatel vždy vinu odmítal a obvinění přičítal komplotu protivníků.

Výroba baterií HE3DA probíhá v továrně v Horní Suché na Havířovsku. Navzdory pochybám a průtahům přitáhla peníze řady investorů včetně známých jmen typu miliardáře Zbyňka Frolíka. Samotné baterie ale v ostrém provozu zatím veřejnost neviděla. Na trhu se navzdory rokům příprav komerčně nenabízí a stále není jasné, jestli se sériová výroba skutečně rozběhne a bude zisková.

Jedním z kanálů pro získávání peněz do HE3DA je právě firma Battery Corporation. Deník E15 v srpnu napsal, že po menších částkách už od investorů vybrala 150 milionů korun. Ambicí společnosti je získat až 850 milionů. Peníze do Battery Corporation svěřily podle deníku i známé osobnosti. Konkrétně miliardář a kandidát na prezidenta Karel Janeček, zpěvák Tomáš Klus a herec Jaroslav Dušek. Posledně jmenovaný herec byl dříve rovněž investorem v Xixoio. Na čas dokonce seděl v dozorčí radě firmy.

Do Xixoia investuje i celá Battery Corporation. Z veřejně dostupných údajů není zřejmé, kolik do finančního startupu poslala a jaký kapitál k tomu využila. Redakce SZ Byznys zaslala firmě i jejímu akcionáři Machalickému dotaz, zda jsou to peníze, které původně vybrala za účelem investice do baterií HE3DA. Společnost na otázky nereagovala.

„Nejsem oprávněn se k čemukoliv vyjádřit,“ odpověděl pouze Machalický.

„S Xixoio nemám nic společného. Naopak jsem odpůrce těchto investic. Investoři v Battery Corporation si rozdělili rizika a dali peníze do dvou zcela konkurenčních projektů z jiného spektra. Jeden virtuální trh, druhý železo a beton. Už teď je jasné, že volba k nám byla lepší. Máme výbornou likviditu, fabrika stojí a stroje pracují,“ sdělil Prus. Tvrzení o likviditě a fungování továrny nelze nezávisle ověřit.

Foto: Britský obchodní rejstřík (stav k 15. říjnu 2022)

Hlavní akcionáři společnosti Xixoio

Firma Battery Corporation vznikla v roce 2019. Vazby jejího akcionáře Machalického a zakladatele Xixioia Watzka jsou ale pravděpodobně dřívější. Watzke dával společnou fotografii s Machalickým na sociální síť Twitter již v roce 2018.

Ve stejném roce byl již Machalický podle listin v britském obchodním rejstříku akcionářem Xixoio. Samotná Battery Corporation se podle zveřejněných dokumentů objevila poprvé mezi spoluvlastníky s tříprocentním podílem v roce 2021. Letos objem vlastněných akcií zvýšila na pět procent. O napojení Battery Corporation na Xixoio informoval již dříve také internetový magazín CzechCrunch.

Machalický byl mezi osobami z Xixoia, za nimiž v úterý dorazila policie v rámci rozsáhlé razie. „Policisté za mnou přišli, měli nějaké otázky, vyžádali si nějaké dokumenty, ale netuším proč. Z jejich otázek bylo patrné, že mají ve věci chaos, například si mysleli, že obchodujeme s kryptoměnami,“ řekl v úterý pro SZ Byznys Machalický.

Národní centrála proti organizovanému zločinu zatím důvody razie oficiálně nekomentovala. Redakci Seznam Zpráv se však podařilo zjistit, že policisté podezírají společnost z podvodu a praní špinavých peněz. Samotné Xixoio držitelům svých tokenů oznámilo, že se u řady lidí spojených s firmou uskutečnily domovní prohlídky a dlouhé výslechy.

„Vyšetřující orgány podezírají naši společnost zejména z toho, že ze získaných prostředků se nic nevyvíjí, nic nebuduje, a navíc tyto prostředky investuje Xixoio do kryptoaktiv a tím slibuje velké, rychlé a nereálné zisky,“ sdělila firma. Zároveň dodala, že podezření je nesmyslné. „Ze strany vyšetřujících orgánů dále dochází k masivnímu nepochopení našeho byznys modelu a tokenizace jako takové, a to bohužel i v kontextu jasně definované evropské regulace digitálních aktiv a související legislativy,“ napsala dále firma držitelům tokenů.

Richard Watzke a šéf představenstva firmy Henry Ertner skončili v cele předběžného zadržení. Podle informací SZ Byznys byli ve středu propuštěni, aniž by jim bylo sděleno obvinění. Případ dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

Digitální burza

Cílem společnosti Xixoio je vytvoření digitálního systému, kam si firmy budou chodit pro nový kapitál. Má to být alternativa vůči tradičnímu financování například prostřednictvím bank nebo dluhopisů. Na rozvoj systému vybírá startup peníze, a to od drobných klientů prostřednictvím prodeje tokenů. To je digitální obdoba dluhopisů nebo akcií. Lidé už takto, zvláště po loňské masivní reklamní kampani, nalili do startupu Xixoio stovky milionů korun.

Obchodní podmínky firmy nedávají investorům jakýkoliv nárok na podíl na hospodářském výsledku nebo možnost spolurozhodovat o využití případného zisku. Otázky vzbudil také raketový růst tokenu Xixoia, který firma dlouhodobě deklaruje. Token se totiž veřejně neobchoduje, takže jeho hodnota vychází jen z kritérií, která si určila samotná společnost.

Před investicemi do podobných aktiv již minulý rok varovala Česká národní banka, Ministerstvo financí i policie.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření šéfa projektu HE3DA Radomíra Pruse.

Za přispění Zuzany Kubátové.

Reklama

Doporučované