Hlavní obsah

Český obchodník s kryptoměnami zastavil byznys, klienti se nedostanou k penězům

Foto: Shutterstock.com

Tisíce klientů Cryfinu nemají přístup ke svým penězům (ilustrační snímek).

Reklama

Policejní razie u společnosti zprostředkovávající obchody s kryptoměnami firmu kompletně ochromila. Musela propustit zaměstnance a vyklidit kanceláře. Tisíce klientů společnosti Cryfin se nemůžou dostat k penězům.

Článek

Tisíce klientů obchodníka s kryptoměnami Cryfin se ani tři čtvrtě roku po policejním zásahu ve firmě stále nemůžou dostat ke svým penězům. Firma mladého podnikatele Václava Hollera je navíc ochromená a nemá peníze na provoz. Musela tak například vyklidit kanceláře v pražském Burzovním paláci a propustit zaměstnance.

„Pro firmu to v podstatě znamená přerušení činnosti. A nemožnost vrátit peníze klientům. Na účtu je více, než kolik byly vklady klientů, protože tam před zásahem došlo ke zhodnocení. Nyní však není možné klienty vyplácet. Jde řádově o stovky milionů korun. Klientů jsou nižší jednotky tisíc,“ uvedl mediální zástupce Cryfinu Jiří Chvojka.

Mluvčí Cryfinu připustil, že se firma nachází ve složité ekonomické situaci. „Cryfin už v podstatě nemá žádné zaměstnance. Je to v tuto chvíli zmrazená firma, která čeká na to, že pokud se peníze vrátí, tak by obnovila činnost,“ dodal zástupce Cryfinu.

Výsledkem mimo jiné je, že společnost musela opustit své dosavadní sídlo v Burzovním paláci v Praze 1. V současnosti na svém webu pod nadpisem „Kde nás najdete“ uvádí jako adresu panelový dům v Praze-Hostivaři. Reálně tam ale žádné kanceláře nemá, je to jen takzvané virtuální sídlo.

Ukončení aktivit se týká také mediálních aktivit Cryfinu. Celý loňský rok se šéf firmy Holler v rámci komerční spolupráce s televizí Prima pravidelně objevoval na zpravodajském kanálu CNN Prima News a komentoval dění okolo kryptoměn.

Foto: Seznam Zprávy

Schéma firem ve skupině Cryfin

„Společnost Cryfin s námi v loňském roce obchodně spolupracovala v rámci segmentu ‚Krypto‘. Obchodní sdělení jsme v souladu se zákonem označovali. Pro letošní rok se společností Cryfin nemáme uzavřenou smlouvu o spolupráci, a aktuálně o ní ani nejednáme,“ sdělila mluvčí Primy Gabriela Semová.

Zásah Národní centrály proti organizovanému zločinu v Cryfinu se uskutečnil v březnu 2022. Policie o razii neinformovala. Zprávu tehdy přinesl server E15.cz. Důvodem pro policejní akci má být podezření na spáchání ekonomických trestných činů.

„Věc je ve fázi prověřování, nepadlo žádné obvinění, tak vlastně nemáme co komentovat. Je to ve fázi zkoumání důkazů, přestože naprostá většina těch věcí, které při prvotní prohlídce prostor firmy zabavila policie, se už vrátila zpátky. Byly to například mobilní telefony a počítače. Tedy tohle všechno je zpátky, takže těžko říct, je potřeba se zeptat policie. Nikdo není obviněný, takže nemáme přístup do spisu. Nevíme tedy, co policie dělá,“ reagoval Jiří Chvojka z mediální agentury zastupující Cryfin na dotaz, jaká je reakce firmy na vyšetřování.

Peníze získával Cryfin dvěma kanály. První byl zaměřený na movitější investory. Ti do Cryfinu vkládali větší částky v milionových řádech. Druhý kanál byl zaměřený na drobné klienty. Právě tento produkt přivedl do společnosti největší masu malých investorů.

Reklama

Doporučované