Hlavní obsah

Český stavitel průmyslových parků překročil Rýn. Staví v Nizozemsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ukázka z rozhovoru s šéfem Accolade Milanem Kratinou. Celý rozhovor přinese SZ Byznys v následujících dnech. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Accolade přidala do svého portfolia další zemi. V Nizozemsku postavila průmyslový park v přepočtu za více než miliardu a čtvrt.

Článek

Dvě haly, 43 tisíc metrů a nájemci zvučných jmen - světový logistický lídr GXO a americká medicínská firma Cooper Surgical.

Skupina Accolade, která se zaměřuje na investice do průmyslových a logistických parků, dokončila svůj první areál v Nizozemsku.

„Je to v Roermondu, což je místo, které je součástí velké logistické oblasti Venlo, ze které mohou naši klienti obsluhovat 80 milionů lidí,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Milan Kratina, šéf Accolade s tím, že logistické centrum vyšlo na 60 až 70 milionů eur.

„Z našeho pohledu je to spíš menší park, dvě budovy. Pro nás to ale bylo první překročení Rýna. Dosud jsme měli projekty v Německu kolem Düsseldorfu,“ vysvětluje Kratina s tím, že už teď skupina mapuje další akviziční příležitosti na nizozemském trhu, kde by chtěla své aktivity rozšiřovat.

Park vyrostl v místě bývalé továrny na výrobu štěrku. Oblast byla od roku 2005 ohodnocena jako nejvýznamnější logistický region v Nizozemsku.

Accolade má už více než 50 projektů v šesti zemích. „Věříme, že nějaké další země přidáme. Projekty jsou, pozemky máme nachystané a čekáme jenom na klienta. Dnes je doba, kdy my bez klienta výstavbu nezačneme. Pokud chce být Evropa soběstačnější, musí mít více prostor pro průmysl a logistiku,“ dodává Kratina. Aktuální poptávka podle něj dokazuje, že hlad po průmyslových areálech v Evropě neustává.

GXO, který si v nejnovějším parku pronajal 25 tisíc metrů čtverečných, je jeden z největších světových poskytovatelů logistických služeb a halu bude využívat jako distribuční centrum pro internetový obchod s módou.

CooperSurgical se zase zabývá vývojem v oblasti reprodukční medicíny. Halu bude využívat jako distribuční centrum pro regiony Evropy, Blízkého východu a asijsko-pacifického regionu.

„Naše nové distribuční centrum splňuje hned několik klíčových kritérií od strategické polohy poblíž německých a belgických hranic se skvělým dopravním spojením přes technologickou vyspělost, která pomáhá minimalizovat dopad na životní prostředí a zlepšuje pracovní pohodu našich zaměstnanců,“ uvedl Roy Wagemans, senior manažer globální distribuce a logistiky ve společnosti CooperSurgical.

Reklama

Doporučované