Hlavní obsah

ČEZ, EPH, DEK a Kellnerovi. Seznam Zprávy ocenily Českou elitu

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Vítězové prvního ročníku České elity.

Reklama

SZ Byznys uzavřely první ročník žebříčku Česká elita. První je ČEZ, další ceny si rozebraly energetický holding EPH, stavebniny DEK a Kellner Family Foundation za charitativní projekt.

Článek

ČEZ je nejhodnotnější firmou Česka. Polostátní společnost vyhrála první ročník žebříčku Česká elita, který sestavuje redakce SZ Byznys ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte.

V žebříčku je sto podniků pod domácí kontrolou, seřazených podle odhadu jejich tržní hodnoty. SZ Byznys vyhlásily výsledky v listopadu, v úterý první ročník vyvrcholil slavnostním večerem v pražské Kunsthalle.

Hodnota ČEZ se odvíjí od kurzu akcií na burze a aktuálně činí bezmála půl bilionu korun. Pořadí dalších společností, s nimiž se veřejně neobchoduje, záviselo na odhadu odvozeného od jejich ziskovosti, zadlužení a hodnoty srovnatelných společností.

Druhý skončil Energetický a průmyslový holding (EPH), hlavní podnik pod kontrolou Daniela Křetínského. Na dalších místech skončily Agrofert, sázkařská skupina Allwyn ze skupiny KKCG Karla Komárka a realitní společnost CPI Radovana Vítka.

V žebříčku jsou jen firmy, ve kterých mají kontrolu domácí vlastníci, a to včetně státních podniků pohybujících v tržním prostředí. Podmínkou pro zařazení dále bylo, aby firmy měly v tuzemsku základnu působení a aby tvořily oborově homogenní celek. Místo investičních skupin typu PPF nebo Penta, spravujících širší portfolio napříč ekonomikou, jsou proto v žebříčku jejich dceřiné firmy jako O2 nebo Fortuna.

První ročník České elity mimo jiné ukázal, že velkým podnikům se v posledních letech dobře dařilo a že největším privátním vlastníkům už je Česko malé, proto čím dál častěji investují v zahraničí. V číslech za rok 2022, která byla kvůli zpoždění pro ocenění určující, vykázala většina firem v žebříčku růst tržeb i zisku. Pro řadu firem včetně prvních tří šlo o rekordní rok.

Finanční ředitel EPH Pavel Horský převzal na slavnostním večeru v Kunsthalle zvláštní cenu pro největšího plátce daní. Firmy spadající pod EPH loni na korporátní dani odvedly rekordních 6,7 miliardy korun, což bylo víc než u všech dalších společností zařazených loni finanční správou do její tabulky největších poplatníků.

„Uvidíme v roce 2023 a 2024,“ odpověděl Horský na otázku, jak vysoké jsou šance, že se EPH v čele žebříčků plátců daní udrží i v dalších letech.

Další zvláštní ocenění si odnesl prodejce stavebnin DEK, vyhodnocený jako nejperspektivnější firma mezi „IPO stars“, tedy firmami s největším potenciálem pro vstup na burzu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Zvláštní cenu za charitativní projekt převzala šéfka The Kellner Family Foundation Tereza Bůžková (zcela vlevo), mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž přišel pro cenu za nejhodnotnější firmu Česka, Petra Kutnarová převzala za stavebniny DEK cenu „IPO stars“ a Česká elita ocenila i největšího plátce daní v Česku, cenu si odnesl finanční ředitel EPH Pavel Horský.

Šéf a spolumajitel firmy Vít Kutnar v rozhovoru pro SZ Byznys potvrdil, že o veřejné nabídce akcií skutečně uvažuje. „Burza je téma, které se prolíná od určité chvíle celou naší historií. Pořád o tom přemýšlíme, že by to mohl být pro nás ten další krok k dalšímu rozvoji.“

Petr Koblic, šéf pražské burzy, která je jedním z partnerů České elity, na galavečeru také říkal, že by na pražském parketu rád viděl i akcie firem jako Rohlik nebo Letiště Praha.

Třetí zvláštní cenu získala The Kellner Family Foundation, rodinná nadace Renáty Kellnerové, za půlmiliardový příspěvek na nové výzkumné onkologické centrum v motolské nemocnici. Tento projekt posbíral oproti jiným charitativním počinům České elity nejvíc hlasů v hlasování čtenářů SZ Byznys.

Reklama

Související témata:

Doporučované