Hlavní obsah

Chodíte do bankovnictví přes vyhledávač? Pozor, číhá na vás zákeřná past

Foto: Seznam Zprávy

Podvodný web Raiffeisenbank vypadá věrohodně.

Reklama

V posledních dnech se ve vyhledávačích objevují podvodné weby Raiffeisenbank. Útočníci tak mohou získat osobní údaje klientů a také přístup k jejich penězům. Banka proto nabádá k opatrnosti.

Článek

V internetových vyhledávačích se objevují falešné weby bank, které vypadají velice věrohodně. Jejich prostřednictvím se podvodníci snaží získat informace a klienti tak mohou přijít i o peníze. Případ se týká například Raiffeisenbank.

V posledních dnech se objevily falešné weby domácích bank, které na první pohled působí velmi podobně a důvěryhodně.
Tereza Kaiseršotová

„Podvodníci se intenzivně snaží od klientů bank získat přihlašovací údaje do jejich online bankovnictví a vyvést peníze z jejich účtů. S rostoucí digitalizací bankovnictví přichází takové útoky stále častěji,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Foto: Seznam Zprávy

Takto vypadá podvodný web Raiffeisenbank ve vyhledávači Google.

Týká se to i dalších tuzemských bank. „V posledních dnech se objevily falešné weby domácích bank, které na první pohled působí velmi podobně a důvěryhodně,“ říká Kaiseršotová. Informaci potvrdil i mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Redakci SZ Byznys se podařilo přes vyhledávač Google najít jen falešné weby napodobující stránku Raiffeisenbank s možností přihlásit se do bankovnictví.

Před falešnými webovými stránkami na vyhledávači Google varuje i ČBA. „Stránky vypadají jako originální web banky, jde ale o podvodné odkazy, kvůli kterým mohou lidé přijít o peníze. Před zadáním přístupových údajů doporučujeme zkontrolovat adresu,“ popisuje Šalša. Dodává, že odkazy se často tváří jako placená reklama a odkaz se proto mnohdy zobrazí hned první v řadě.

Banka proto klientům doporučuje, aby se přihlašovali zásadně přes zadání webové stránky, ne přes vyhledavače a neklikali na linky vyzývající k přihlášení do online bankovnictví.

„Raiffeisenbank nikdy takové linky ve své komunikaci na klienty neposílá. Nejbezpečnější cestou je pak dlouhodobě používání mobilní bankovní aplikace,“ upozorňuje Kaiseršotová.

Foto: Seznam Zprávy

Banka lidem doporučuje, aby se přihlašovali přes oficiální webové stránky nebo v mobilní aplikaci, nikoli přes linky, které se objevují ve vyhledávačích. Odkazují na weby, které vypadají věrohodně až na malé detaily – 2. srpna nemá svátek Prokop, ale Gustav.

Reklama

Doporučované