Hlavní obsah

„Doufám, že se budou škvařit v pekle,“ tepe šéf cechu padlé solárníky

Hostem SZ Byznys byl Aleš Hradecký z Cechu akumulace a fotovoltaiky.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Za to, co provedli obyčejným lidem, je snad dostihne spravedlnost,“ říká šéf Cechu akumulace a fotovoltaiky Aleš Hradecký na adresu padlého dodavatele fotovoltaiky Malina Group v pořadu Agenda SZ Byznys.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Trh s fotovoltaikou na střechách domů ovládla nervozita. Může za to nejen úpadek Energetického holdingu Malina Group a problémy firmy FG Energy, ale i obavy z toho, zda takových společností nebude nakonec víc. Nejistotu vyvolávají i zmatky kolem budoucnosti solárních dotací a provozních podpor obnovitelných zdrojů energie.

V potížích je momentálně několik tisíc zákazníků. Podle dostupných informací jich nejvíce čeká na domácí fotovoltaiku od Energetického holdingu Malina. Ten je od května v úpadku.

„Pro klienty Maliny bude nejdůležitější rozhodnutí insolvenčního správce,“ říká Aleš Hradecký, předseda Cechu akumulace a fotovoltaiky. „Pokud ve smlouvě stojí, že technologie je až do úplného zaplacení majetkem společnosti Malina a zákazník nemá v ruce závěrečnou fakturu s vyúčtováním, tak to prostě jeho není.“

Aleš Hradecký

- expert na obnovitelné zdroje energie a jejich využití

- působí jako specialista OZE v Pražské energetice a. s.

- je předsedou Cechu akumulace a fotovoltaiky, což je neziskové profesní sdružení, které podporuje rozvoj fotovoltaiky a podporuje rozvoj kvality fotovoltaických systémů

- je místopředsedou Komory obnovitelných zdrojů energie

- v oboru také sám podniká, a to jako jednatel firmy Solarinvest

Zákazníkům doporučuje, aby přihlásili své pohledávky a čekali. „I když si zavoláte cizí firmu, která vám udělá revizi a připojí vás k síti, tak se stejně nedostanete k dotacím, protože nemáte fakturu. Nemáte jistotu, že materiál nebo technologie je vaše a vůbec netušíte, jak se insolvenční správce rozhodne,“ radí klientům.

O solární dotace pro příští rok se nebojím

Zároveň tvrdě kritizuje vedení firmy, na niž už před dvěma měsíci podával trestní oznámení. „To, co tam provedl management… Já doufám, že se budou škvařit v pekle za to, co provedli obyčejným lidem, a doufám, že je spravedlnost dostihne,“ říká Hradecký. Zároveň ale věří, že takových firem nebude – ani se současným ochlazením trhu – přibývat.

Čísla také ukazují, že u firemních zákazníků nebo například bytových domů – na rozdíl od těch rodinných – zájem neopadá.

Současnou debatu o tom, jak to bude v příštím roce s tzv. solárními dotacemi, rozděluje na dvě různé věci. V případně Nové zelené úsporám a podpory podnikatelům podle něj není důvod k nejistotě, neboť vláda v rámci tzv. konsolidačního balíčku oznámila rušení pouze neinvestičních dotací.

Veškeré dotace, které jdou na fotovoltaiku, ať je to Nová zelená úsporám nebo jiné programy pro podnikatele, jsou buď z evropských strukturálních fondů, nebo z prodeje emisních povolenek. Těchto peněz je dost a nikdo nemá zájem toto utlumovat,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys.

To, co však zůstává s nejistou budoucností, je provozní podpora obnovitelných zdrojů. Hradecký ale varuje před jejím unáhleným zrušením. „Vzhledem k tomu, že máme poměrně čerstvý zákon o podpoře obnovitelných zdrojů a bylo jasně řečeno, za jakých podmínek a do jaké výše budou tyto subvence vypláceny, tak si myslím, že bude velice těžké říct najednou: A už vám nic nedáme. I když by to někdo mohl považovat za správné, tak si myslím, že by to velice poškodilo reputaci Česka v očích investorů,“ míní šéf Cechu akumulace a fotovoltaiky.

Celý rozhovor najdete v úvodním videu nebo si jej můžete pustit v oblíbené podcastové aplikaci.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované