Hlavní obsah

Evropská unie přitvrdí proti Rusku. Zavede cenový strop na ruskou ropu

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. Ilustrační foto.

Reklama

Státy Evropské unie se shodly na novém balíku protiruských sankcí. Obsahuje i cenový strop na ruskou ropu. Na sankční seznam přibudou desítky Rusů.

Článek

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve středu shodli na novém balíku sankcí za pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví EU. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu.

EU také rozšíří zákaz vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel či dřevo. Na sankční seznam přibudou více než tři desítky Rusů. Sankce by měly vstoupit v platnost ještě tento týden poté, co je formálně písemně schválí členské státy.

Evropský blok se již na jaře shodl na zákazu dovozu většiny ruské ropy, který má začít platit na přelomu roku. Výjimku má ropa přepravovaná ropovodem Družba, která proudí do Maďarska, na Slovensko a do Česka.

Maďarsko podle ministra zahraničí Pétera Szijjártóa vyjednalo výjimku pro potrubí i z cenového stropu, který se týká pouze lodní přepravy.

Unijní země vyšly podle diplomatů vstříc i námitkám Řecka, Kypru či Malty, které z námořní dopravy profitují a chtěly záruky, že jejich rejdaři nepřijdou kvůli cenovému stropu o zakázky.

Von der Leyenová chce diskuzi o zastropování cen plynu

Mezitím se k energetické krizi, kterou ruská válka způsobila, vyjádřila šéfka Evropské komise. Komise je podle ní připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila ve středu šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň před europoslanci naznačila, že komise uvažuje také o obecnějším zastropování ceny plynu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpověď na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery, jako je Norsko.

Předsedkyně Evropské komise o strategii mluvila v projevu v Evropském parlamentu, který ve Štrasburku probírá unijní reakci na vývoj ruské války proti Ukrajině. Své plány zároveň komise přibližuje v dopise rozeslaném lídrům členských zemí před pátečním neformálním summitem v Praze. Ten má mimo jiné přinést posun ve vleklé debatě o tom, zda na úrovni EU zastropovat cenu plynu a případně jak.

„Jsme připraveni diskutovat o stropu na cenu plynu, který je používán k výrobě elektřiny,“ řekla dnes von der Leyenová. „Také se ale musíme podívat na ceny plynu za hranicemi trhu s elektřinou,“ pokračovala.

V projevu znovu poukázala na rizika, která podle komise obecný cenový strop přináší, ovšem poznamenala, že dnes má takovéto opatření širší podporu mezi členskými zeměmi než na jaře. „Zavedení stropu na cenu plynu obecně je dočasné řešení, než bude vyvinutý nový unijní cenový index, který zajistí lepší fungování trhu. A na tom už komise začala pracovat,“ uvedla.

Aktuálně je pro velkoobchodní cenu plynu v EU klíčový virtuální obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF). Ten ale podle unijní exekutivy nereflektuje nárůst obchodování se zkapalněným zemním plynem na úkor plynu přepravovaného plynovody a uměle navyšuje ceny. O potřebě vytvořit nový cenový index hovořila už minulý týden eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Reklama

Doporučované