Hlavní obsah

Exxon Mobil odchází z Ruska. Boeing nebude servisovat tamní aerolinky

Foto: Shutterstock.com

Výrobce dopravních letadel Boeing oznámil, že přerušuje dodávky dílů a poskytování údržby ruským leteckým společnostem. Ilustrační foto.

Reklama

Exxon Mobil, Boeing či Nike. Další západní firmy utlumují nebo ukončují svou činnost v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu.

Článek

Těžařská společnost Exxon Mobil oznámila v úterý večer, že ukončuje své aktivity v Rusku. Další významná americká firma, výrobce letadel Boeing, oznámil, že přerušuje svou technickou podporu ruským leteckým společnostem, informovala agentura Reuters. Své aktivity v Rusku omezuje i výrobce sportovního vybavení Nike.

Exxon Mobil již dříve rozhodl o odchodu svých amerických zaměstnanců z Ruska. "Odsuzujeme ruskou vojenskou akci, která narušila suverenitu Ukrajiny a ohrožuje její lid," uvedla společnost. Ta své aktivity v Rusku ocenila na čtyři miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun), a podle analytiků tvoří spíše menší část aktiv firmy. Exxon Mobil také nebude provádět nové investice v Rusku.

Výrobce dopravních letadel Boeing oznámil, že přerušuje dodávky dílů a poskytování údržby ruským leteckým společnostem. "Naše týmy se soustředí na zajištění bezpečnosti svých členů v regionu," uvedla firma. Podle deníku The Wall Street Journal krok amerického výrobce ztíží udržení v provozu letadel vlastněných leteckými společnostmi v Rusku. Na začátku týdne Boeing také ohlásil, že přerušuje aktivity svého výcvikového centra v Moskvě a svého zastoupení v Kyjevě.

Server BBC News uvedl, že pro ruské zákazníky není dostupné zboží na internetovém obchodě společnosti Nike. Ta uvádí, že nemůže dále zaručit doručení zboží do Ruska a vyzývá zákazníky, aby se obraceli na kamenné obchody. Podle serveru se tak společnost připojila k bojkotu Ruska, který vyhlásily další velké americké firmy.

Reklama

Doporučované