Hlavní obsah

Biden: Putin si myslel, že Západ nebude reagovat. Spletl se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Joe Biden, americký prezident.

Reklama

USA uzavírají vzdušný prostor pro ruská letadla. Americký prezident Joe Biden uvedl, že Vladimír Putin je izolovaný od světa víc než kdy jindy.

Článek

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Při svém projevu o stavu unie to v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden. Uvedl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem a že ruský prezident Vladimir Putin je více izolovaný od světa než kdy jindy.

"Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit… Ale Putin se spletl," řekl šéf Bílého domu. Na úvod svého projevu ocenil Ukrajince včetně ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové, která je na tribuně Sněmovny reprezentantů. Přítomní jí pak tleskali vestoje. Mnozí členové Kongresu při tom byli oděni v barvách ukrajinské vlajky nebo měli modrožluté vlaječky či jiné doplňky.

"Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii," uvedl Biden, který ruského prezident v projevu označil za diktátora. "Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu," řekl.

Biden před zákonodárci, členy svého kabinetu a soudci nejvyššího soudu vyzdvihoval sankce, které na Rusko uvalil Západ, a prezentoval i společnou "pracovní skupinu", která má dohlížet na to, aby měly sankce kýžený efekt. Zároveň ale ujistil, že "naše síly nejsou zapojené a nezapojí se do konfliktu s ruskými silami na Ukrajině".

"Ukrajinci bojují s čistokrevnou odvahou," uvedl. "Ale nejbližších několik dní, týdnů, měsíců, pro ně bude tvrdých," dodal.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované