Hlavní obsah

Firmy si uvolňují ruce, aby mohly snáz propouštět

Na leasing dnes firmy neberou jen auta a velké stroje, ale i malá zařízení, jako jsou telefony či tablety. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přibývá firem, které počítače a telefony pro své zaměstnance nenakupují, ale „pronajímají“. Uvolňují si tak ruce – když daného zaměstnance propustí, zařízení mohou hned vrátit.

Článek

Šéfové českých firem očekávají, že rok 2023 bude tím nejtěžším v novodobé historii země. Přinese zdražování, nejistotu a nejspíš i nárůst nezaměstnanosti. A tak se na to společnosti připravují – aby si zajistily flexibilitu v případném propouštění a nabírání zaměstnanců, stále častěji sází na operativní leasing.

Auta, stroje, ale i telefony pro své zaměstnance už tak nekupují, ale pronajímají si je podle aktuálních potřeb.

„Nejistota na trhu způsobuje, že se firmy snaží optimalizovat své výdaje a raději si zařízení pronajmou. Vědí, že když se jim nebude dařit, mohou ho hned vrátit,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Vlastimil Nešetřil, ředitel J&T Leasing s tím, že poptávka po leasingu stále roste.

Zatímco v minulosti se na leasing pořizovaly hlavně nákladné věci a automobily, dnes jsou to stále častěji i drobné věci jako telefony, tablety či počítače. Poskytovatelé leasingu teď i mění podmínky a není nutné se uvázat ke spolupráci na několik let. „Po týdnu mohou přijít, zaplatí administrativní poplatek, zařízení vezmeme zpět a už to není jejich starost,“ dodává Nešetřil.

Volnost boduje i u aut

Stejně tak roste zájem také o pronájmy automobilů. I tady ale chtějí mít zájemci volné ruce. „Co jsme ke konci roku vnímali výrazně, byl nárůst poptávky po flexibilních formách našeho operativního leasingu oproti fixní formě,“ potvrzuje Adam Szabó, generální ředitel Driveto.

Firmy zároveň pozastavily nábory nových zaměstnanců. Jsou opatrné a vyčkávají. A tam, kde je nejistota velká a práce nárazová, se sází hlavně na agenturní zaměstnance. „Ideálním nástrojem na udržení flexibility je jednoznačně agenturní zaměstnávání. Osvědčilo se v době pandemie a i nyní může výrazně pomoci překonat případné výpadky a turbulence,“ potvrzuje marketingová ředitelka Graftonu Jitka Součková.

Šest procent podniků chystá propouštění

K propouštění však zatím firmy sahají jen výjimečně. Ke konci listopadu 2022, což jsou poslední aktuální data, nahlásilo záměr hromadného propouštění v celé České republice jen 8 zaměstnavatelů - celkem se tak podle Úřadu práce může jednat o 414 zaměstnanců.

Podle průzkumu Svazu průmyslu a dopravy, kterého se v listopadu zúčastnilo 127 podniků, většina dotázaných zatím neplánuje změny v počtu zaměstnanců. Propouštění hlásí 6 procent respondentů.

Obecně platí, že k případnému propuštění budou náchylnější zejména energeticky náročnější sektory a některé už situaci přestávají zvládat. Naposledy na sebe například podala insolvenční návrh ostravská strojírenská společnost Gearworks patřící do holdingu Witkowitz. Výrobu ve svém závodě ukončila také společnost Botas. I ta část svých zaměstnanců propustila.

Reklama

Doporučované