Hlavní obsah

Hutě Liberty Ostrava za měsíc prohloubily ztrátu o miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Provoz v hutích Liberty Ostrava v době, když se tam ještě naplno vyrábělo.

Reklama

V ocelárnách Liberty Ostrava došlo od konce února do konce března k prohloubení ztráty na více než tři miliardy korun. Hlavní část výroby hutí stojí od prosince. Podniku bez provozních příjmů se tak horší i další ukazatele.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco se ocelárny Liberty Ostrava snaží přesvědčit věřitele o svém restrukturalizačním plánu, tak se důležité ukazatele hospodaření podniku dále zhoršují.

Od konce ledna do konce února se ztráta společnosti prohloubila o více než jednu miliardu na 3,3 miliardy korun. Podnik známý též pod historickým názvem Nová Huť přišel kvůli zastavení většiny výroby v závěru minulého roku o provozní příjmy.

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek prodloužil Liberty ochranu před věřiteli o další tři měsíce. Firma ujišťuje, že se postupně vrací k normálnímu fungování. To je důležitá zpráva pro šest tisíc pracovníků Liberty. Většina z nich je totiž od prosince s plnou náhradou mzdy doma.

„V rámci tohoto plánu jsme již spustili většinu našich válcovacích tratí a do práce se vrátilo více než 2100 zaměstnanců. Podnik začíná zaznamenávat zlepšení poptávky,“ uvedla zástupkyně Liberty. Prohloubení ztráty společnost nekomentovala.

Klíčový pro plnohodnotné obnovení výroby však bude opětovný zážeh jedné ze tří vysokých pecí. Liberty s tímto krokem sice v restrukturalizačním plánu počítá, žádný termín ale nestanovila.

Důvodem je mimo jiné fakt, že stále ještě není jasné, jak Liberty vyřeší dodávky energií a technických plynů. S energetickou společností Tameh, která sídlí v areálu hutí a Liberty jí dluží dvě miliardy korun, podnik stále společnou řeč nenašel.

Liberty proto podle svých proklamací pracuje na záložní variantě, v níž by se huť obešla bez Tamehu. Ten dlouhodobě tvrdí, že Liberty je na tom hůř, než přiznává.

„Za tři poslední měsíce bohužel nepřistupovala Liberty Ostrava k řešení svých dluhů konstruktivně. Liberty Ostrava by, dle veřejných informací, měla být v úpadku, místo toho zneužívá ochranné moratorium k oddálení řešení situace,“ sdělil mediální zástupce Tamehu Patrik Schober.

Ze zveřejněných výkazů je rovněž patrné, že se Liberty rychle tenčí objem aktiv, z nichž může snadno získat nové příjmy. Nejvíce je to vidět na položce výrobky a zboží. Hodnota těchto aktiv hutí byla na konci února o 84 procent nižší než na konci listopadu.

Stejně tak Liberty kvapem ubývá objem krátkodobých pohledávek z obchodních vztahů. Tedy peněz, jež má firma u svých partnerů. Za krátkodobé se považují takové pohledávky, které ke dni sestavení účetní závěrky mají dobu splatnosti kratší než jeden rok.

Ke konci února měla Liberty Ostrava krátkodobé pohledávky z obchodních vztahů ve výši 1,1 miliardy korun. Opět ve srovnání se závěrem listopadu je to propad o 62 procent.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Související témata:

Doporučované