Hlavní obsah

Inflace klesne, sazby ale nechá ČNB nahoře, očekává guvernér Michl

Foto: ČNB

Guvernér ČNB Aleš Michl předpokládá, že centrální banka nadále povede přísnou měnovou politiku.

Reklama

V první polovině roku 2024 se růst spotřebitelských cen může zmírnit zhruba na dvě procenta. Očekává to guvernér České národní banky Aleš Michl. Zároveň ale odmítl, že by to v brzké době znamenalo snižování úrokových sazeb.

Článek

Úrokové sazby České národní banky zůstanou nadále na výrazně vyšších úrovních, než bylo obvyklé v posledních deseti letech. A to navzdory očekávání centrální banky, že inflace v roce 2024 klesne ke dvěma procentům. V diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to řekl guvernér ČNB Aleš Michl.

„V první polovině příštího roku čekáme nízkou inflaci už jen kolem dvou procent,“ uvedl šéf centrální banky.

Jedním dechem ale Michl zchladil případná očekávání ohledně vývoje úrokových sazeb. Od nich se odvíjí například úročení hypoték nebo firemních úvěrů.

„V příštích pěti letech očekávejte spíše vyšší úrokové sazby, než na jaké jsme byli zvyklí v posledních deseti letech,“ dodal guvernér ČNB.

V srpnu činil meziroční růst spotřebitelských cen 8,5 procenta. Do konce roku očekává Michl inflaci kolem sedmi až devíti procent.

„Budeme mít nadále přísnou měnovou politiku, dokud si nebudeme jistí, že inflace nebude jen v první polovině příštího roku, ale i nadále kolem dvou procent,“ poznamenal guvernér.

Michl si v pořadu rýpl rovněž do předchůdců z minulé dekády, kdy ČNB vedl Jiří Rusnok. Tehdy byly úrokové sazby velmi nízké, téměř až nulové.

„V letech 2016 a 2017 bylo vytištěno přílišné množství peněz. Byla to jedna z největších národohospodářských chyb, která se stala v historii. A toto je daň za to, že jsme dříve chtěli vyvolat inflaci, což byla od centrální banky chyba,“ řekl Michl.

Reklama

Doporučované