Hlavní obsah

Jack Ma se po roce ticha ozval. Chválí vedení Alibaby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Zakladatel Alibaby Jack Ma.

Reklama

Zakladatel obchodního impéria Alibaba a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma zhruba před rokem zmizel z veřejného života. Znovu se do něj vrátil až v tomto týdnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Musíme mít nejen odvahu přiznat a včas napravit dřívější problémy, ale také provést reformy do budoucna,“ uvedl v příspěvku na interním fóru Alibaby, ze kterého citovala agentura Reuters.

Před rokem společnost oznámila, že se rozdělí na šest jednotek, a od té doby prožila obtížné období, kdy jmenovala nového generálního ředitele a měla potíže s uvedením svých cloudových a logistických jednotek na burzu.

Ma ve zhruba jednostránkovém příspěvku – mimochodem jednom z nejdelších, které kdy na interní síti společnosti napsal – vedení společnosti a jeho strategii firmy ocenil. Uvedl, že rozdělení na šest divizí pomohlo zefektivnit rozhodování, díky čemuž je Alibaba akceschopnější a více se zaměřuje na zákazníky.

Na ceně akcií se to však zatím neprojevilo, za poslední rok totiž ztratily zhruba 27 procent, což celou společnost ocenilo na 178 miliard dolarů. Jejího nejbližšího soupeře PDD nyní burza oceňuje na zhruba 160 miliard dolarů.

Jack Ma je nejznámější čínský technologický podnikatel, v říjnu 2020 ve svém projevu veřejně kritizoval čínské regulační orgány.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, nejenže sešlo z chystaného vstupu Maovy fintechové skupiny Ant Group na burzu, ale následovaly další zásahy do čínského technologického sektoru včetně pokuty ve výši 2,8 miliardy dolarů pro společnost Alibaba.

Poté se Ma, který v Alibabě vlastní zhruba 4% podíl, stáhl z veřejného života. Většinu času tráví v zahraničí, zejména v Japonsku, kde působí jako hostující profesor na Tokyo College, výzkumném institutu provozovaném Tokijskou univerzitou.

Reklama

Související témata:

Doporučované