Hlavní obsah

Každá třetí domácnost už nemá vůbec žádné rezervy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Výdaje domácností nejvíce zvýšily náklady na bydlení a potraviny, zejména u rodin s dětmi.

Reklama

Ekonomická kondice domácností se prudce zhoršuje. Polovina lidí uvádí, že má menší finanční polštář než před rokem. Jen třetina dokáže odkládat stranou tolik jako vloni, vyplývá z průzkumu Home Credit exkluzivně pro SZ Byznys.

Článek

Tuzemské domácnosti chudnou a polovina z nich letos musí sahat do úspor. Aktuální průzkum také potvrzuje, že lidé nezvládají spořit jako ještě v roce 2022.

Lidé, kteří si nezvládají spořit vůbec, jsou pak nejrizikovější skupinou. V případě výpadku příjmů by měli problém v podstatě okamžitě.

„Těmto domácnostem bych skutečně doporučil zamyslet se nad tím, jak by výpadek příjmu řešily. Zda není možné najít si další práci nebo brigádu a z tohoto přivýdělku si pak dávat peníze stranou. Určitě je vhodné se podívat ale i na stranu výdajovou a hledat, kde uspořit. Někdy se zdá, že malé částky není potřeba řešit, ale pokud se sečtou dohromady, může se člověk dostat na zajímavou sumu za měsíc,“ říká k výsledkům ombudsman klientů Home Creditu Miroslav Zborovský.

Oproti loňsku se snížila také jistota v podobě rezerv, které domácnosti mají. Vůbec nic nemá 17 % z nich, podobné číslo (16 %) má našetřeno méně než jeden měsíční příjem a 14 % má jeden měsíční příjem. Jde tak o téměř polovinu domácností podle aktuálního průzkumu, což je oproti covidovému období velký skok.

„Nejvíce varovným signálem je, že celá třetina domácností by při výpadku příjmů nevydržela ani měsíc. To je poměrně vysoký podíl. Zároveň se dá předpokládat, že jsou to domácnosti, které jsou více ohroženy inflací a také případnou ztrátou příjmu,“ uvedl Petr Gapko, hlavní ekonom Moneta Money Bank pro SZ Byznys. Jako rizikový vidí také zvyšující se podíl domácností ohrožených chudobou.

Nemít žádnou rezervu je nesmírně riskantní, říká ombudsman Zborovský. „Obecně se dá říci, že by rezerva, která opravdu pomůže v těžké situaci, měla činit 6 měsíčních příjmů. To ale málo domácností dokáže uspořit. Za minimální rezervu považujeme 3 měsíční příjmy. Dá se ale říci, že jakákoliv rezerva je dobrá a pomůže.“

Průzkum na vzorku 505 lidí online populace (18–64 let) byl prováděn na přelomu května a června po celém Česku.

Reklama

Doporučované