Hlavní obsah

Prostě to vypneme. Tchajwanci mají jednoduchý plán, pokud Číňané zaútočí

Foto: Massimo Todaro, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Spojené státy se obávají možného konfliktu mezi Čínou a Tchaj-wanem, který by mohl zasáhnout výrobu čipů. Klíčový tchajwanský výrobce je na potenciální invazi připraven a umí své stroje odstavit na dálku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případný konflikt mezi ČínouTchaj-wanem by nebyl „jen“ záležitostí jihovýchodní Asie, ale drasticky by ovlivnil celý svět. Z ostrova, který chce Čína připojit ke svému území, totiž pochází přes polovinu světové produkce těch nejmodernějších čipů.

V případě konfliktu a čínské invaze přes Tchajwanský průliv by mimo jiné hrozilo, že by do rukou komunistického režimu padla ta nejmodernější výrobní technika, díky které by se Číňané mohli posunout o značný kus dopředu.

Pro tyto případy však existuje pojistka. Podle agentury Bloomberg umí výrobce čipů na Tchaj-wanu TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation) vypnout své stroje na dálku. Dálkové ovládání se týká strojů nizozemské společnosti ASML, která vyrábí čipy s pomocí strojů s extrémním ultrafialovým zářením, také známé jako EUV, a která s TMSC úzce spolupracuje a pro kterou jsou Tchajwanci největším odběratelem.

Zmíněné zařízení využívá vysokofrekvenční vlny, které vytváří čipy, ty se využívají v umělé inteligenci nebo v armádě. Nizozemská společnost je jediná na světě, která EUV vyrábí, podle Bloombergu vyšplhá cena jednoho stroje na 217 milionů dolarů. K tomu všemu se musí stroj často servisovat, uvedl důvěryhodný zdroj Bloombergu.

Čína dlouhodobě tvrdí, že ostrov Tchaj-wan je jejím územím, přičemž prezident Si Ťin-pching se zasazuje o mírové sjednocení, ale odmítá vyloučit vojenský zásah, uvedla americká agentura. „Pokud dojde k vojenské invazi, učiníte továrnu TSMC nefunkční,“ řekl předseda představenstva společnosti TSMC Mark Liu v rozhovoru pro CNN. „Nikdo nemůže TSMC ovládnout silou,“ dodal.

Právě dominance ve výrobě čipů patří k pilířům tchajwanské obrany, útok na ostrov by totiž uvrhl svět do takového chaosu, že by proti tomu byly pandemie covidu-19 a ruský útok proti Ukrajině jen lehký odvar.

USA i ostatní státy však nechtějí spoléhat na to, že to Číňany odradí, a aktivně pracují na rozšíření svých vlastních kapacit. Bidenova administrativa podpoří výrobu polovodičů na americké půdě a slíbila výrobcům čipů dotace ve výši 39 miliard dolarů na zajištění proti případnému budoucímu narušení dodavatelského řetězce, připomněl Bloomberg.

Doporučované