Hlavní obsah

Kotle na dřevo vyprodány, plynových plné sklady. Letos by mohlo být lépe

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Energetická krize přiměla lidi hledat, čím vším topit a ušetřit. Elektřinu a plyn tak často měnili za dřevo a uhlí. Situaci však komplikovaly malé zásoby těchto tradičních paliv. To by se ale podle prodejců mělo letos změnit.

Článek

Největším žroutem energií v běžných domácnostech jsou topení a ohřev vody. A když se loni začaly ceny energií rapidně zvyšovat, a dokonce panovala obava, zda plyn vůbec bude, snažily se rodiny jednak šetřit, ale také problém obecně vyřešit.

Podle prodejců tak zavládla neobvyklá poptávka po nových zdrojích vytápění. Lidé se zajímali hlavě o kotle a kamna na tuhá paliva. „Prodeje kotlů na tuhá paliva meziročně rostly o více jak 100 procent. Poptávka však byla ještě mnohem vyšší,“ říká Lukáš Ingr, produkt manažer pro oblast Radiátory, kotle a ohřívače vody společnosti Stavebniny DEK.

Paradoxně například prodeje těchto zdrojů tepla rostly v internetovém obchodě Alza.cz už od poloviny léta, kdy lidé běžně tyto produkty nenakupují. „Například v kategorii kamen a krbů jsme vloni prodali zhruba dvojnásobek toho, co za stejné období v roce 2021,“ uvádí obchodní ředitel Ondřej Hnátek a dodává, že prodeje rostou i letos, a to o desítky procent.

Nejvíce lidé sahali po kotlích na tuhá paliva – především dřevo a uhlí. „Mnoho lidí se chtělo kotlem na tuhá paliva pojistit, aby v případě vysokých cen nebo i výpadku dosavadní suroviny pro jejich stávající zdroj, stále měli funkční a dostupný alternativní zdroj energie,“ vysvětluje situaci Ingr.

Lidé se snažili hlavně nahradit plyn, protože ještě loni nebylo jisté, zda nějaký vůbec bude. Právě kotle na plyn proto zažily také poptávkový šok, ale zcela opačný než topení dřevem a uhlím.

Poptávka se totiž na jaře 2022 prakticky zastavila. „Začala se postupně rozbíhat až během léta. V podzimní hlavní sezoně už byla poptávka opět standardní, ale celý rok už to nezachránilo a prodeje plynových kotlů se meziročně propadly o 20 procent,“ popisuje Ingr.

Kvůli obrovskému zájmu o topení dřevem a uhlím se prodloužily dodací lhůty a bylo běžné, že na zboží zákazník čekal tři měsíce až půl roku od objednání. V některých případech se mohlo dodání protáhnout až na 12 měsíců. „Bylo to pro všechny opět něco nového, nikdo nebyl připraven,“ popisuje Ingr. Z toho důvodu musely Stavebniny DEK zavést na kotle pořadník.

Většina dodavatelů už má dobrou skladovou dostupnost a díky prozatím mírné zimě a zdražení tuhých paliv poptávka po krbech a kamnech spíše ochladla.
Ondřej Hnátek, obchodní ředitel Alza.cz

Nebývalý zájem ale vyvolal další problémy. „Výrobu konkrétních typů brzdil i nedostatek komponentů, došlo i ke zdražování vstupních materiálů a následně i hotových výrobků,“ říká majitel výrobce kotlů ATMOS Jaroslav Cankář.

V důsledku války na Ukrajině totiž rostly ceny základních materiálů, zejména železa a litiny. Kamna se stala nedostatkovým zbožím v celé Evropě. „To všechno se propsalo nejen do dostupnosti, ale také do konečných cen pro spotřebitele,“ popisuje Hnátek.

Ještě v minulém roce tak byli prodejci limitováni kapacitami dodavatelů, kvůli kterým se čekací doba dodání kamen či kotlů prodlužovala. Zda se letos bude situace opakovat, je těžké odhadnout. „Většina dodavatelů už má dobrou skladovou dostupnost a díky prozatím mírné zimě a zdražení tuhých paliv poptávka po krbech a kamnech spíše ochladla,“ říká Hnátek.

Cankář ale předpokládá, že se situace z loňska bude opakovat i letos. „Výměna kotlů postupuje pomalu a vzhledem k nevyhovujícímu systému dotací je v nedohlednu, je nutné přijmout radikální řešení, zjednodušit dotace a zvýšit výši podpory kotlů na uhlí a dřevo,“ myslí si Cankář.

Loni například ATMOS prodal 28 805 kotlů, což je meziroční nárůst o 8 401 kusů. Firma chce letos výrobu ještě navýšit. „Pro letošní rok plánujeme vyrobit 30 tisíc kotlů na dřevo, uhlí a pelety, z toho 50 procent je určeno pro export,“ říká Cankář.

Právě navýšení výrobní kapacity by mohlo uklidnit situaci na trhu a kotle na tuhá paliva budou opět na skladech. „Nikdo nechce být v situaci, kdy zákazníkovi není schopen říci reálný termín dodání,“ říká Ingr. Poptávka se však bude odvíjet také podle cen energií, dřeva a dalších otopných materiálů.

Reklama

Doporučované