Hlavní obsah

Křetínského EPH přesouvá část svého majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: VanderWolf Images, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Energetický a průmyslový holding (EPH), jedna z největších firem v Česku, přesouvá v rámci přerodu na čistější produkci elektřiny svůj majetek do nově vytvořené firmy EP Energy Transition. Jedná se hlavně o uhelné elektrárny.

Článek

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského dokončil odprodej svého padesátiprocentního podílu v německé skupině LEAG.

Společnost se krátce před koncem roku přesunula do nové firmy EP Energy Transition, která je vůči EPH v postavení sesterské společnosti.

Druhá fáze, která má být dokončena do konce roku 2025, bude podle vyjádření holdingu zahrnovat také převod podílů ve skupině MIBRAG Energy Group (dříve JTSD group).

V důsledku převodu těchto majetků, společně s uzavřením černouhelných elektráren a nahrazením dalších výrobních aktiv elektrárnami nebo teplárnami s nízkými nebo nulovými emisemi, by se EPH měla do roku 2025 zbavit všech svých uhelných aktiv. Zcela bez uhlí by měla být podle vyjádření společnosti do roku 2030.

„Hlavním zaměřením skupiny EP Energy Transition bude rozvoj obnovitelných energetických projektů s cílem dosáhnout celkové instalované kapacity přes 7 GW,“ uvedl v tiskové zprávě Daniel Častvaj, mluvčí EPH.

Tato iniciativa podle jeho slov zahrnuje také nahrazení stávajících kritických síťových výrobních kapacit vysokoúčinnými elektrárnami na zemní plyn, které budou připraveny spalovat vodík.

Podle rozsáhlé zprávy o udržitelnosti, kterou společnost zveřejnila letos v létě, je ultimátní představou, že by současnými plynovody jako Eustream v budoucnu přepravovala čistý vodík. Postupně proto mění ocelové trubky za polyethylenové, které přepravu vodíku umožňují.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Sama EPH však přiznává, že vzhledem k délce svých plynovodů se výměna může protáhnout výrazně za rok 2050.

„Kromě toho bude skupina spolupracovat na dalších projektech energetické transformace a aktivně spolupracovat s odbory, regiony a vládami, aby zajistila sociálně odpovědný energetický přechod,“ dodává v tiskové zprávě mluvčí EPH.

Očekávaný celkový investiční objem do těchto transformačních projektů se v současné době odhaduje na přibližně 10 miliard eur.

EPH vlastněný Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem v letošním prvním pololetí zvýšil hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 12 procent na 1,87 miliardy eur (45,7 miliardy korun). Tržby zůstaly stejně jako před rokem kolem 15 miliard eur (366,8 miliardy korun).

Reklama

Doporučované