Hlavní obsah

Válka mezi Disneyem a Floridou graduje. Stát přijde o obrovskou investici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Konstantin Yolshin, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Walt Disney ruší plán za téměř miliardu dolarů na výstavbu kancelářského komplexu ve floridském Orlandu. Důvodem je spor s místním republikánským guvernérem Ronem DeSantisem.

Článek

Šéf zábavních parků Walta Disneyho, Josh D'Amaro, odeslal ve čtvrtek zaměstnancům interní mail o tom, že firmu „měnící se obchodní podmínky přiměly přehodnotit jejich plány“, uvádí Washington Post. Četlo jej na 2000 pracovníků, kteří se měli stěhovat do nového kancelářského komplexu u jezera Nona nedaleko floridského Orlanda, jehož výstavba měla vyjít na v přepočtu 19 miliard Kč.

Podle původních plánů měla tato investice přinést podporu dalších lokálních pracovních míst a stát měl získat peníze z odvedených daní, i když zároveň Disneymu přišla vhod pobídka za stovky milionů dolarů během 20 let za výstavbu a obsazení komplexu. S tím vším je zřejmě konec, jelikož se nepodařilo vyřešit spory mezi vedením společnosti a floridským guvernérem za republikány (a podle odhadů i možným vyzyvatelem Donalda Trumpa v primárkách) Ronem DeSantisem.

Původním předmětem sporů je floridská legislativa, která omezuje diskuzi o genderové problematice a sexualitě na školách. Společnost hlasitě kritizovala snahy vedení státu s dětmi neprobírat tato témata.

Spory se přesunuly do byznysové roviny, když politici omezili Disneymu – největšímu plátci daní ve státě – možnosti volně spravovat své pozemky o velikosti 25 000 akrů, jako by se jednalo o okres, a dali zde větší pravomoci státu, což skončilo žalobou ze strany mediální korporace kvůli údajnému porušení smluv. DeSantis prohlásil, že by „woke Disney“ neměl mít ve státě právo na žádné zvláštní zacházení, čímž odkazoval právě na požadavek o zrušení samosprávných pravomocí v Orlandu.

DeSantis označil rozhodnutí o zrušení výstavby komplexu Walta Disneyho za „nepřekvapivé“. Jeho tiskový mluvčí Jeremy Redfern dodal, že se sice před dvěma lety o výstavbě komplexu u jezera Nona dozvěděli, ale „z projektu nikdy nic nebylo a stát si nebyl jistý, zda se uskuteční“. Naopak demokratická senátorka z Floridy Linda Stewartová považuje krok za „nešťastný“.

Společnost Disney se v březnu roku 2019 vydala na cestu streamovacích služeb. Platforma Disney + je i po čtyřech letech stále ztrátovou. Ziskovost společnosti Walt Disney zajišťují zábavní parky, kterých provozuje celkem 12. Ve vztahu s veřejností se firma často označuje za tolerantní vůči menšinám i z řad LGBT, právě proto se stala hlasitým kritikem snahy konzervativního vedení státu o moderaci a omezení diskuse o právech menšin.

Reklama

Doporučované