Hlavní obsah

Lidé z Maliny převádějí své soukromé majetky

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Firma Malina, která tisícům lidí slíbila fotovoltaiku a nedodala ji, má potíže. Spolumajitel a nově ředitel Jan Urban převedl svůj majetek na příbuzné. Do úterý firmu řídil Daniel Kraft, jehož další podnikání provázely problémy.

Článek

Tisíce lidí čekají na instalaci fotovoltaiky od Energetického Holdingu Malina, který nyní čelí problémům. Firma hledá investora, jenž by pomohl její situaci stabilizovat a pokračovat v dodávkách solárních elektráren.

Poté, co se potíže ve firmě dostaly na veřejnost, začal jeden z majitelů a nově ředitel firmy Jan Urban převádět majetek na své příbuzné. V katastru nemovitostí se objevila informace, že dne 10. ledna 2023 člen představenstva společnosti Malina převedl na své příbuzné Jana Urbana a Alici Urbanovou vlastnická práva k nemovitostem v Kladně a dalším na pražském Žižkově.

„Jde o soukromou záležitost, která s EH Malina nijak nesouvisí,“ sdělil Urban redakci SZ Byznys na žádost o vysvětlení transakce.

Až doposud vystupoval jako ředitel Energetického Holdingu Malina Daniel Kraft. V úterý však došlo ke změnám ve složení manažerského týmu společnosti. „Daniel Kraft byl odvolán a ve firmě už nijak nefiguruje,“ uvedl Urban, který ho ve funkci nahradil.

Kraft byl dříve vlastníkem společnosti Purum, která se zabývá zpracováním odpadů v Česku a na Slovensku. Firma je provozovatelem skládky Celio.

Problémy se však týkaly i dalších firem, s nimiž byl Kraft spjat. Jeden se týká státní zakázky na likvidaci nebezpečného odpadu, který se v roce 2016 firma Aqatest zavázala ekologicky zlikvidovat. Kraft byl v té době členem představenstva společnosti. Odpad byl ale pouze uložen na skládku firmy Celio v Litvínově. Inspektoři zde v roce 2021 objevili zakopané sudy s vysoce hořlavými styreny.

Inspekce životního prostředí proto uložila dané skládce pokutu. Případ vyšetřovala policie. Po jejím zásahu Kraft skončil na čtvrt roku ve vazbě, odkud jej podle Seznam Zpráv dostala kauce ve výši 10 milionů Kč. Kauza ještě pokračuje a vyšetřovatelé vedou stíhání pro trestné činy obecného ohrožení, podvodu, poškození a ohrožení životního prostředí a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Inspekce také zavřela Kraftovu čističku odpadních vod v Březhradu v Královéhradeckém kraji, protože v ní byly v rozporu se zákonem likvidovány nebezpečné odpady.

V roce 2019 zase musela Kraftova skládka Celio u Litvínova zaplatit pokutu 100 000 Kč za nesprávné nakládání s odpady.

Trestním stíháním Krafta to však nekončí. V říjnu 2022 obdržel exekuční příkaz k provedení exekuce na dům, kdy vymáhaná částka přesahovala 22 milionů Kč. Exekutorský úřad pro Prahu 10 nařídil jeho elektronickou dražbu, která však byla letos v dubnu odročena na neurčito. Kraft na sebe totiž podal návrh na insolvenci a dle insolvenčního zákona v tomto případě nelze exekuci provést.

„Tím, že na sebe dlužník podá insolvenční návrh, zahájí insolvenční řízení. Exekuce se pozastaví a dražbu nelze provést do doby rozhodnutí soudu o insolvenčním návrhu. Pokud soud insolvenční návrh zamítne, exekuce pokračuje a může proběhnout dražba. Když soud návrhu naopak vyhoví, možné to není,“ vysvětluje Michal Žižlavský, právník a člen představenstva České advokátní komory.

„Exekuce a insolvence je vedena z pohledávky, ve které jsem ručitelem, z mého historického podnikání,“ řekl redakci SZ Byznys Kraft.

Podle usnesení exekutorského úřadu na sebe Kraft podal insolvenční návrh z důvodu úpadku kvůli platební neschopnosti. Jako důvody uvádí hypoteční úvěr za 28 855 808 Kč a směnky v hodnotě 10,5 milionu Kč.

Nemovitost byla podle notářského zápisu z katastru nemovitostí až do června 2022 ve společném jmění manželů Kraftových. Vladimíra a Daniel Kraftovi se však dohodli na vypořádání společného jmění manželů a majetek bývalého ředitele Maliny byl převeden na manželku.

„Toto (tato situace) nemá s Malinou žádnou spojitost,“ dodal k tomu Kraft pro SZ Byznys.

Přestože byl majetek přepsaný na manželku už v červnu, exekuci to nezabránilo. „Vypořádání dluhů má účinky jen mezi manžely. Z toho plyne, že za určitých okolností je možné, aby byl v exekuci anebo v insolvenčním řízení postižen majetek, který byl převeden na jednoho z manželů. Především je to možné tehdy, když dluh, pro který se exekuce vede, vznikl za trvání manželství,“ popisuje Žižlavský.

Vladimíra Kraftová je podle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku od ledna 2023 členkou představenstva Energetického Holdingu Malina.

Z holdingu Malina začali od loňského října odcházet lidé z představenstva. Podle obchodního rejstříku mezi nimi byl například Zdeněk Regner, který nese stejné příjmení jako druhý z majitelů firmy Cyril Regner.

Energetický Holding Malina vznikl v roce 2021, a podařilo se mu tak zachytit vlnu zájmu o fotovoltaiku v Česku. Zpočátku měl velké ambice, chtěl například postavit první továrnu na výrobu fotovoltaiky v Česku a panely, baterie a střídače si dle svých slov sám vyrábí v Číně. Nabral si však velké množství zákazníků a instalace nestíhal.

Firma tvrdí, že nekončí. Pozastavila ale příjem nových klientů a hledá kupce. Slíbila, že své závazky vůči zákazníkům splní. Musí jim však nainstalovat ještě tisíce fotovoltaických elektráren. Lidé si u Maliny často stěžují, že nekomunikuje a neplní termíny instalací dané ve smlouvách.

Reklama

Doporučované