Hlavní obsah

Majitel „Áček“ hlásí rekord. Prodal nejvíce aut ve své třicetileté historii

Společnost Aures Holdings, která provozuje AAA Auto nebo Mototechnu, měla rekordní rok.

Reklama

Síť autocenter AAA Auto, Mototechna a Auto Diskont, provozovaná společností Aures Holdings, prodala loni rekordní počet ojetých vozů. Z celkového počtu 86 571 jich bylo nejvíce v České republice, následovalo Polsko a Slovensko.

Článek

Jednička na trhu střední a východní Evropy byla přitom jednou z prvních firem, které okamžitě po zavedení lockdownu v souvislosti s pandemií koronaviru oznámily propouštění.

Šéfka „Áček“ v pořadu Ženský byznys Seznam Zpráv tehdy přiznala, že výpověď dostalo celkem 700 zaměstnanců na čtyřech trzích, z toho 300 v samotném Česku. Po rekordním roce 2018 obrat spadl dokonce na polovinu.

Karta se obrací

Teď hlásí skupina rekord v počtu prodaných aut za posledních třicet let. A to navzdory lockdownům v prvních čtyřech měsících roku.

Aures Holdings

  • Provozuje síť více než 40 poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.
  • Slaví 30 let na trhu. Vlastní ji britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.
  • Ročně prodala přes 86 000 vozů, a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě.
  • Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím šesti poboček společnosti Driverama.
  • Pravidelně se umisťuje v žebříčcích Czech Top 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017.
  • Generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a loni v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy.

V tuzemsku prodala společnost 49 271 vozů, v Polsku si zákazníci odvezli rekordních 20 417 aut, na Slovensku se jich prodalo 16 846. Skupina loni překonala hranici 2,6 milionu zákazníků, které obsloužila od roku 1992.

„Prodejního rekordu skupina dosáhla díky své silné pozici na trhu v kombinaci s jedinečnou technologií zdrojování vozů s přímým nákupem od spotřebitelů a také uvedení značky Driverama na trh v Německu,“ uvádí se v tiskové zprávě společnosti.

Češi, Poláci i Slováci se i při nákupu ojetiny naučili pohybovat v online světě a zjistili, že i nákladnější položku, jako je automobil, lze bezpečně nakoupit přes počítač.
Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings

„Nedostatek nových automobilů, prodlevy v jejich výrobě a rostoucí ceny automobilů na celoevropském trhu utvrzují zákazníky v tom, že není výhodné již déle čekat na obměnu jejich vozu. Češi, Poláci i Slováci se i při nákupu ojetiny naučili pohybovat v online světě a zjistili, že i nákladnější položku, jako je automobil, lze bezpečně nakoupit přes počítač,“ vysvětluje úspěch Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Aures Holdings.

„Velký dík patří i našim zaměstnancům, kteří se obětavě naučili fungovat v této turbulentní době a pomohli celé skupině překonat poslední nelehké dva roky,“ uvedla.

Nejsilnějším měsícem v celé skupině byl říjen, kdy se prodalo 8 844 aut. V České republice zaznamenali historicky šest nejúspěšnějších měsíců v řadě, nejvíce automobilů prodali v květnu.

„Oktávka“ stále vítězí

Nejoblíbenějším prodávaným vozem v celé skupině je dlouhodobě Škoda Octavia. Hlavně v Česku a na Slovensku, kde obsadila první místa. V Polsku se umístila na čtvrté pozici. Druhé a třetí místo u nás i na Slovensku drží Škoda Fabia a Volkswagen Passat. V Polsku je dlouhodobě nejoblíbenější Opel Astra, druhou příčku si tam drží Ford Focus.

V České republice se těší největší oblibě vozy kombi, které si v roce 2021 pořídilo více než 29 procent zákazníků. 27 procent si pak pořídilo hatchback a 22 procent SUV.

Podle typu paliva Češi z 51 procent volili benzinové automobily. Vyšší podíl si drží Polsko s 67 procenty. Více než čtvrtina Čechů a Slováků volí automobil s automatickou převodovkou. V Polsku automat preferuje 17 procent zákazníků.

Zaznamenali jsme rostoucí zájem o vozidla s alternativním pohonem, zejména o elektromobily.
Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings

„Zaznamenali jsme rostoucí zájem o vozidla s alternativním pohonem, zejména o elektromobily. Skupina Aures Holdings instalovala dobíjecí stanice na několika pobočkách a chce pokračovat i nadále v investicích do obchodování s automobily na alternativní pohon,“ říká předsedkyně představenstva skupiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované