Hlavní obsah

„Máte na rukou krev.“ Americký senát si zavolal šéfy sociálních sítí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V americkém senátu se ve středu řešila bezpečnost dětí na sociálních sítích, a to za přítomnosti šéfů největších platforem a rodičů, kteří kvůli sítím přišli o děti. Senátoři chtěli vědět, jak firmy hodlají situaci řešit.

Článek

Američtí senátoři si ve středu pozvali na kobereček šéfy největších sociálních sítí, aby s nimi probrali bezpečnost dětí a mladistvých na jejich platformách. Podle zákonodárců není ochrana dětí dostatečná a mnoho z nich bylo kvůli pokulhávajícím opatřením vystaveno sexuálnímu obtěžování nebo jiným negativním vlivům, jako jsou drogy nebo únik citlivých dat. Před senátním výborem pro soudnictví vypovídali ředitelé společností Meta, TikTok, Snap, Discord a X, dříve známé jako Twitter.

Platformy Mety, jako je Facebook nebo Instagram, se zodpovídaly ze skandálů spojených s jejich vlivem na duševní zdraví dospívajících. Snapchat a Discord zase z poskytování prostoru pro sexuální zneužívání a prodej drog. U algoritmického kanálu TikTok pak bylo zjištěno, že se na něm šíří obsah související se sebepoškozováním a sebevraždami a X se stal živnou půdou pro bílý extremismus.

Slyšení začalo nahrávkou výpovědí dětí a rodičů, kteří vyprávěli o tom, jak oni nebo jejich děti byli zneužíváni na sociálních sítích. Během několikahodinové schůze pak rodiče, jejichž děti spáchaly sebevraždu, mlčky ukazovali jejich fotografie.

„Máte na rukou krev,“ obrátil se na CEO Mety Marka Zuckerberga republikánský senátor Lindsey Graham s tím, že ani Meta, ani ostatní sociální média snad nic z toho, co se na jejich platformách děje, nedělají záměrně. I tak ale podle Grahama řídí produkt, který zabíjí lidi. Podle Zuckerberga dosavadní vědecké práce neprokázaly souvislost mezi používáním sociálních sítí a horším duševním zdravím.

Senátor Dick Durbin, demokratický předseda soudního výboru, pak citoval statistiky neziskové skupiny National Center for Missing and Exploited Children (Národní centrum pro pohřešované a zneužívané děti). Ty ukazují raketový nárůst případů sexuálního vydírání, kdy predátor přiměje nezletilého k tomu, aby mu poslal explicitní fotografie nebo videa. Podle Durbina může za náhlý nárůst především rychlý vývoj technologií.

Cena za dospívajícího i vazby na Čínu

Senátorka Marsha Blackburnová posléze konfrontovala Zuckerberga s interními dokumenty společnosti Meta, z nichž vyplývá, že společnost odhaduje hodnotu dospívajícího uživatele na 270 dolarů.

„Jak vás to vůbec mohlo napadnout? Je to udivující,“ divila se senátorka a poukázala na skupinku mladých lidí, kteří se na slyšení přišli podívat oblečení v tričkách s nápisem „Mám větší cenu než 270 dolarů“. Následně Zuckeberga obvinila z toho, že pro něj děti rozhodně nejsou prioritou, ale pouhým produktem.

A tím kritika Mety zdaleka neskončila. Senátorovi Kennedymu zase vadil styl, kterým společnost nabízí informace. Platformy Mety označil za vražedná informační pole, na kterých se uživatelé dozvídají pouze jednu stranu problému. Obul se také do způsobu, jakým Meta zachází s uživatelskými daty.

„Přesvědčili jste více než dvě miliardy lidí, aby se vzdali všech svých osobních informací, každého kousku, výměnou za to, že se budou moci podívat, co měli jejich kamarádi ze střední školy v sobotu k večeři,“ kritizoval. Meta podle něj sleduje i lidi, kteří vůbec nejsou uživateli jejích platforem, a celou situaci označil za strašidelnou. Uživatelé podle Zuckerberga základní fungování sociálních médií chápou.

Na paškál si senátoři vzali také populární sociální síť TikTok. Generálního ředitele společnosti Šoua C' Čchea se ptali na jejich napojení na Čínu prostřednictvím mateřské společnosti ByteDance a na rozsah přístupu k informacím, který platforma poskytuje čínské vládě. Řešilo se také Čcheovo jmenování. Podle něj je náhoda, že byl jmenován generálním ředitelem platformy den poté, co čínský internetový investiční fond Komunistické strany Číny koupil jednoprocentní podíl v ByteDance, a získal tak místo ve správní radě. TikTok ale podle něj dbá na dodržování zásady, že jej nemohou používat děti mladší 13 let.

Sociální síť X se podle její generální ředitelky Lindy Yaccarinové na děti vůbec nesoustředí a nemá žádnou divizi, která by se jim věnovala. X ale podpoří Stop CSAM Act, federální zákon, který usnadňuje obětem zneužívání dětí žalovat technologické společnosti.

Přišlo i na omluvy

Poté, co zazněly chmurné statistiky a výpovědi rodin obětí, zeptal se jeden ze senátorů, Josh Hawley, přítomných šéfů, jestli by se lidem zasaženým jejich produkty nechtěli omluvit. Upozornil na to, že se slyšení živě vysílá a mohou ho sledovat lidé, kterých se situace osobně dotýká.

„Je mi líto všeho, čím jste si museli projít,“ obrátil se Zuckerberg do publika, ve kterém seděly rodiny obětí. „Nikdo by už neměl zažívat to, co si vytrpěly vaše rodiny, a proto tolik investujeme a budeme pokračovat v úsilí v celém odvětví, abychom zajistili, že si nikdo nebude muset projít tím, čím si musely projít vaše rodiny,“ vyjádřil lítost.

Hawley se ho následně zeptal, jestli rodiny zasažených dětí nějakým způsobem kompenzoval. Zuckerberg odvětil, že spíš ne, načež ho Hawley vyzval k tomu, aby tak učinil. Podle Zuckerberga je ale jejich prací vyvíjet nástroje pro vytvoření bezpečného prostředí a především nejlepší nástroje v odvětví.

Nakonec se omluvil také generální ředitel společnosti Snap Evan Spiegel, a to rodinám, jejichž děti zemřely poté, co si na Snapchatu koupily drogy. „Je mi moc líto, že jsme těmto tragédiím nedokázali zabránit. Pracujeme na tom, abychom zablokovali hledání veškerých výrazů spojených s drogami,“ řekl.

Jeho omluvu okamžitě označila jako neupřímnou Bridgette Norringová, matka Devina Norringa, který zemřel na předávkování fentanylem poté, co si na Snapchatu koupil prášek. „Mám pocit, že naše děti jsou pro ně jen obětními beránky, pěšáky ve hře o peníze,“ uvedla pro CNN.

„Mluvil jsem s mnoha rodiči. Újmě, kterou jejich děti utrpěly, všem těm ztrátám na nevinných životech se dalo předejít. Když Mark říká: ‚Naší prací je vytvářet co nejlepší nástroje,‘ tak to prostě není pravda,“ řekl pro agenturu AP Arturo Béjar, bývalý zaměstnanec Mety, který je známý svými znalostmi v oblasti potírání obtěžování na internetu.

„Vědí, jak velké škody dospívající zažívají, přesto se nezavážou k tomu, že by je zmírnili, a hlavně k tomu, aby byli transparentní. Mají k tomu infrastrukturu, výzkum, lidi, je to otázka stanovení priorit.“

Devinův příběh, společně s příběhy dalších dětí, které například spáchaly sebevraždu kvůli online vyhrožování, v senátu popsala senátorka Amy Klobucharová. K vyřešení situace je podle ní vitální schválit zákony, které by online prostředí ošetřily.

Několik zákonodárců upozornilo na ostrý kontrast mezi reakcí veřejnosti na škody způsobené sociálními médii a nedávným incidentem s letadlem Boeing, kterému se za letu utrhla zátka dveří.

„Z jednoho letadla odletěly jedny dveře. Nikomu se nic nestalo. A přesto byla celá flotila Boeingů, tohoto typu letadel, uzemněna a federální úřad pro způsobilost k provozu provedl okamžitou bezpečnostní kontrolu,“ řekl senátor Chris Coons.

„Proč tedy nepodnikáme stejně rozhodné kroky, když víme, že nám umírají děti?“ doplnila Klobucharová.

I přes několikahodinové diskuze nedosáhly jednotlivé strany konsenzu. Zástupci Snapu a X oznámili, že podpoří zákon, který si klade za cíl odstraňovat škodlivé reklamy a příspěvky. Zbytek šéfů návrh v současné podobě nepodpoří, ale souhlasí s jeho posláním.

Reklama

Doporučované